Türkiye Büyük Millet Meclisi Sanayi Komisyonu teknoloji ve inovasyon alanında iş birliği için Çin’de
TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu, küresel markaların Çin’in Shenzhen ve Dongguan şehirlerindeki teknoloji yatırımlarını inceledi. Komisyon Başkanı Mustafa Varank, “İpek Yolu’nu yeniden canlandırmak ve ticaret yollarının güvenliğini sağlamak istiyorsak mevcut alternatifleri Türkiye olmadan hayata geçirmemiz mümkün değil” dedi.
Hurriyet.com.tr/Ekonomi Hizmeti
TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Varank, Başkan Yardımcısı Şahin Tin, Komisyon Sözcüsü Cevahir Uzkurt, Üyeler Adem Çalkın, Arslan Tatar, Yusuf Ziya Aldatmaz, Mehmet Eyüp Özkeçeci, Müzeyyen Şevkin, Ednan Arslan, Şeref Arpacı TBMM’nin Ömer Öcalan ve Rıdvan Uz’dan oluşan heyeti, başta Huawei olmak üzere küresel markaların yatırımlarını yerinde inceledi. Heyete Türkiye’nin Guangzhou Başkonsolosu Kaan Başkurt da eşlik etti. Komisyon üyeleri ayrıca siyaset ve iş dünyasından temsilcilerin yanı sıra Shenzhen Daimi Komite üyesi ve organizasyon departmanı genel sekreteri Cheng Buyi ile de görüştü.
AB VE AFRİKA’YA AÇILAN KAPI
Sanayiden tarıma, turizmden ulaştırmaya birçok alanda kilit ülke konumunda olan Türkiye’nin birçok coğrafyadaki ticaret potansiyeline dikkat çeken Varank, şöyle konuştu: “Türkiye’nin ana ticaret ortağıyla yaptığımız gümrük birliği anlaşması sayesinde, Avrupa Birliği (AB) ile Avrupa pazarlarına çok rahat girebiliriz. Çinli şirketlerin Türkiye’de yapacağı yatırımlar onlara AB’nin kapılarını açacaktır. Birlikte geliştireceğimiz işbirlikleri sayesinde AB’de ortak hareket ederek başarıya ulaşabiliriz. Türkiye’nin özellikle Afrika kıtası ve Körfez bölgesinde önemli bir konumu var. Rusya ve Orta Asya ile ilişkilerimizi farklı bir seviyeye taşıdık.” daha kolay.” dedi.
İPEK YOLU ÖRNEĞİ
Türkiye’nin Körfez bölgesindeki ülkelerle başlattığı girişimler sayesinde dünya ticaretini güvence altına alacak yeni yollar geliştirme yönünde önemli adımlar attığını vurgulayan Varank, şöyle konuştu: “İpek Yolu’nu canlandırmak, ticaret yollarını korumak istiyorsak mevcut durumu hayata geçirmemiz mümkün değil.” Türkiye’siz alternatifler “İki ülkenin lojistik alanında ortak çalışması çok önemli.” dedi.
YATIRIM FIRSATLARINI ANLATTI
Varank sözlerine şöyle devam etti:
Çinli firmaları Türkiye’ye yatırım yapmaya ve Huawei örneğinde olduğu gibi kazan-kazan yaklaşımıyla hareket etmeye davet ediyoruz. Ülkemize yatırım yapan yerli ve yabancı tüm firmalar devletimizin teşvik ve desteklerinden aynı ölçüde faydalanabilmektedir. Türkiye’de yenilenebilir enerji, yüksek teknoloji ve otomotiv sanayinin tüm sektörlerinde yatırım fırsatları bulunmaktadır.
TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu üyelerinin Çin ile temasları Shenzhen Enerji Grubu ziyaretiyle devam etti.