Güncel Haberler

Bakan Şimşek’ten önemli açıklamalar | Ekonomi haberleri


Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, TÜSİAD YİK toplantısında konuşuyor.

Bakan Şimşek’in açıklamaları şöyle:

Mali disiplinde herhangi bir sorun yok. Yapısal reformların kalıcı hale gelmesi gerekiyor. Yarın açıklanacak verilerle cari açığın milli gelire oranı yüzde 2,5’in altına düşecek. Kur riskini azalttık ve borç vadesini artırdık. Net rezervlerdeki iyileşme 80 milyar doların üzerine çıktı. Uluslararası kuruluşlar ve IMF tarafından belirlenen rezervlerin yeterliliğinde istenilen noktaya ulaştık. Bankalarla takası neredeyse kapattık. Swaplar hariç net rezervler 18 milyar doları aştı. Önemli olan bunu kalıcı kılmaktır. Kamu bütçesini güçlü bir şekilde yeniden konumlandıracağız. KKM 143 milyar dolarla zirveye ulaştı ancak 60 milyar doların altına düştü. Büyük ihtimalle KKM’den çıkış çok daha hızlanacak ve Türkiye bu faslı kapatacak. Türkiye’nin istikrar ve reform programıyla birlikte risk priminde ciddi bir düşüş yaşandı. Hala gitmemiz gereken uzun bir yol var. Geçtiğimiz yıla göre risk primindeki daralma 450 puan civarında olup, risk priminde benzer ülkelere göre çok ciddi bir iyileşme var. Spreadlerde büyük bir iyileşme var. Dış kaynaklara erişim sorunu önemli ölçüde ortadan kalktı.

Türkiye’nin makul maliyetlerle yabancı kaynaklara erişim sorunu büyük ölçüde çözüldü. Türkiye’nin dış kaynaklara erişim sorunu büyük ölçüde ortadan kalktı. 2017 yılı sonrasında bankalarımızın uzun vadeli kaynaklara erişimi önemli ölçüde arttı. Rezervlerdeki artış sıcak para değil, vatandaşlar ve şirketler dövizden TL’ye yöneliyor.

Enflasyonda en kötü dönem geride kaldı. Kolay bir süreç değil. Türkiye’nin enflasyonla mücadele konusunda tecrübesi var ama başarılı olamadı. 70’lerde hükümetler geldi, enflasyon arttı, 80’lerde çok büyük çabalar sarf edildi ama sonuç zayıf. 90’larda denenmemiş hükümet yok, her seçimde yeni bir siyasi kompozisyondan, ortalama yüzde 70’lere varan enflasyonla enflasyondan bahsediyoruz. 2000 yılı başında AK Parti hükümetleri döneminde enflasyon tek haneli rakamlara inmişti. Daha sonra çift haneli rakamlara geri döndük. Bu noktada çok istikrarlı bir enflasyonla mücadele programı uyguluyoruz. Para politikası enflasyondaki düşüşü belirli bir gecikmeyle belirler. Dolayısıyla geçen yıl ağustos ayında bu zamanlarda enflasyonun düşürülmesi için bir yıllık süreye ihtiyacımız olduğunu söylemiştik. Geçiş döneminde enflasyonun artacağını söylemiştik. Enflasyonun Mayıs 2024’te zirve yapacağını ve kalıcı olarak düşeceğini söylemiştik. Enflasyonla mücadele sürecinin başındayız. Enflasyon önümüzdeki ay yüzde 60’a, bir sonraki ay yüzde 50’ye, sonra yüzde 50’nin biraz altına düşebilir. Yılı Merkez Bankası’nın hedefi olan yüzde 38 civarında kapatmayı umuyoruz. %42’ye kadar tolerans vardır.

Dolayısıyla bu programın en zor kısmı artık geride kaldı, program çalışıyor ve biz de bunu gerçekleştireceğiz. Enflasyon beklentilerinde belirgin bir iyileşme var. Önümüzdeki aylarda enflasyondaki sert düşüşün ardından hedeflerimize yakınlaşma olacağına inanıyoruz. Piyasalar biraz daha karmaşık. Enflasyon beklentilerinde geçen Ekim ayına göre ciddi bir iyileşme görüldü. Türkiye, kişi başına düşen milli gelir açısından ilk kez yüksek gelirli ülkeler grubuna girecek. Türkiye 1950’li yıllarda orta gelirli ülkeler grubuna girmiştir. Bu gruptan çıkıp yüksek gelirli ülkeler grubuna gireceğiz. Nihai hedefimiz yüksek ve sürdürülebilir büyümedir.


etiketler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu