SPK ve İŞKUR “finansal okuryazarlık” için iş birliği yapıyor
Sermaye Piyasası Konseyi Başkanı İbrahim Ömer Gönül, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) ile imzalanan protokol ile işe alım yapmak isteyenler başta olmak üzere tüm paydaşlara finansal okuryazarlık eğitimi verilmesini hedeflediklerini söyledi.
SPK ile İŞKUR arasında finansal okuryazarlığın yaygınlaştırılmasına yönelik işbirliği protokolü İŞKUR’da düzenlenen törenle imzalandı.
Gönül burada yaptığı konuşmada, İŞKUR’un Türkiye’nin kalkınmasına katkı sağlamak amacıyla istihdamın korunması, geliştirilmesi ve işsizliğin önlenmesi yönünde aktif olarak çalışmalar yürüttüğünü söyledi.
Kurumun bu faaliyetleri gerçekleştirirken başta iş arayanlar, işverenler ve öğrenciler olmak üzere toplumun önemli bir kesimiyle yakın temas halinde olduğunu vurgulayan Gönül, şöyle konuştu: “İŞKUR’un faaliyetlerine baktığımızda 1 milyon 510 bin kişiyle bireysel toplantılar gerçekleştirdik. 2024 yılının ilk 6 ayında vatandaşlarımıza danışmanlık hizmeti verdik.” “İşveren danışmanlığı kapsamında 5 bin 525 okulu ziyaret ettik, 445 bin 957 işyerini ziyaret ettik. İŞKUR, finansal okuryazarlığı toplumun her kesimine ulaştırma hedefimiz doğrultusunda büyük önem taşıyor.” Dedi.
Gönül, iş ve kariyer danışmanlığı, işbaşı eğitimleri, işgücü piyasası araştırmaları ve yenilikçi çalışmalarla önemli görevini yerine getiren İŞKUR’un geçen yıl yaklaşık 1,5 milyon kişiye istihdam sağladığını, bu sayının yaklaşık 2/3’ünün istihdam edildiğini söyledi. kadınları ve gençleri yarattığını belirtti.
FİNANSAL OKURYAZARLIK PLATFORMUNU 200 BİNDEN FAZLA KİŞİ ZİYARET ETTİ
“Finansal Okuryazarlık Platformu”nun 22 Mayıs’ta Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in katılımıyla tanıtıldığını hatırlatan Gönül, sitenin finansal okuryazarlık alanında farkındalığı artırmayı amaçladığını anlattı.
Sitede şu anda 6 kategoride 52 video bulunduğunu belirten Gönül, şunları söyledi: “Oluşturulan içerikler aile bütçesi hazırlama, finansal/finansal olmayan riskleri yönetme, finansal planlama becerisi kazanma, finansal piyasaları anlama ve karar verme becerileri kazandıracak. Bir ayda yaklaşık 200 kişi siteyi ziyaret etti.” “Binden fazla kişi ziyaret etti” dedi.
Geçtiğimiz ay Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Organize Sanayi Bölgeleri Yüksek Teşkilatı ile protokol imzaladıklarını hatırlatan Gönül, şöyle devam etti:
“Protokol ile İŞKUR aracılığıyla işe alınacaklar başta olmak üzere tüm paydaşlara finansal okuryazarlık eğitimi vermeyi hedefliyoruz. Eğitimlerin ardından finansal bilgiye sahip bir firmaya ulaşmayı da hedefliyoruz. ve doğru tutum ve davranışa sahip olduğumuz için hayata geçireceğimiz bu protokol hedeflerimize ulaşacaktır.
“YENİ AKTİF ÇALIŞMA PROGRAMLARINDA EĞİTİMLERİ ZORUNLU HALE GETİRECEĞİZ”
İŞKUR Genel Müdürü Samet Güneş, İŞKUR gibi toplumun sosyoekonomik açıdan dezavantajlı kesimlerinden birini hedeflediklerini belirterek, şöyle konuştu: “Bundan sonra uygulamaya koyacağımız yeni aktif işgücü programlarında eğitimleri zorunlu hale getireceğiz. Bizler de dahil olmak üzere toplumda finansal piyasaların ve finansal yatırım araçlarının o kadar yoğunlaştığını “Bu dönemde herkesin bilmesi gerektiğini biliyoruz.”