Güncel Haberler

Denetimlerde Ticaret Bakanlığı 6 ayda 12,6 milyon lira ceza kesti


Ticaret Bakanlığı, 2024 yılının ilk 6 ayında piyasaya arz edilen riskli ürünler ve etiketlerde bulunması gereken zorunlu bilgiler üzerinde yapılan kontroller sırasında 12 milyon 695 bin 594 TL idari para cezası kesildiğini duyurdu.

Bakanlığın yazılı notunda, “Ticaret Bakanlığı, sağlık ve güvenliğin korunması amacıyla tekstil, ayakkabı, mobilya, kırtasiye, çocuk ürünleri, oyuncak ve deterjan gibi tüketici ürünleri pazarında gözetim ve denetim faaliyetleri yürütmektedir.” Denetimlerde özellikle hassas davranılarak tüketicilerimizin tüketici olarak gördüğü bebek ve çocuklara yönelik ürünlere özen gösterilmekte, analizler doğrultusunda denetim planları hazırlanmakta ve kimyasal madde açısından yüksek riskli ürünler kontrol edilmektedir. Tüketiciyi bilgilendirmek amacıyla etiketlerde yer alması gereken zorunlu bilgilerin yanı sıra, 2018 yılının ilk 6 ayında 1912 firmada 3 bin 370 parti ürün kontrol edildi ve uyumsuz olduğu değerlendirilen ürünlerin girişi yasaklandı. Kanunla piyasadan çekilen ve riske ilişkin açıklamalar yapılan bu ürünleri piyasaya arz edenlere 12 milyon 695 bin 594 TL idari para cezası uygulandı. Ayrıca yurt çapındaki oryantasyon çalışmaları kapsamında 2 bin 438 firmada mevzuata uyum konusunda bilgilendirme çalışmaları yapıldı.”

“Denetimler yoğun şekilde devam ediyor”

Uygun olmayan ürünlerin piyasaya sürülmesini önlemek için gerekli tüm önlemler alındığını belirterek şunları söyledi: “Teftişler ‘güvenli olmayan ürünlere karşı sıfır tolerans’ prensibi altında yoğun bir şekilde gerçekleştiriliyor. Ayrıca, tüketicilerimiz bilgileri kontrol etmelidir. Alışveriş yaparken ürün etiketlerini kullanın ve güvenli olmayan ürünlerin risklerinden korunun.” “Bu amaçla kişilerin guvensizurun.ticaret.gov.tr ​​adresinde paylaşılan bildirimleri takip etmesi önemlidir.”


etiketler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu