Galeri sahiplerinden Martı TAG kutlaması! Önce 10 milyon dediler, sonra 6,2 milyona düşürdüler
İstanbullu taksiciler Martı TAG’a karşı zafer ilan etti. Mahkeme, Martı TAG’ın ticari ve girişimcilik faaliyetlerini aksatmaması için durdurma kararı verdi. Kararın hemen ardından bazı bayiler taksi şoförlerine plaka fiyatlarının yüzde 66 oranında arttığını duyurdu. Ancak SMS’te belirtilen fiyat ile sitede belirtilen fiyat arasında uçurum olduğu ortaya çıktı.
Burak TAŞÇI – Hurriyet.com.tr Ucuz hizmet
İstanbul Taksiciler ve Esnaf Odası’nın Martı TAG hakkında açtığı davada karara varılarak, Martı TAG’ın ticari ve ticari faaliyetlerini aksatmaması amacıyla durdurulmasına karar verildi. Mahkeme kararının hemen ardından plakaların satış ve kiralamasında aracılık yapan bayiler, taksi şoförlerine SMS göndererek plaka fiyatlarının 6 milyon liradan 10 milyon liraya çıktığını bildirdi.
Ancak anlatılanlarla yaşananların farklı olduğu çok geçmeden anlaşıldı. Yaklaşık 2 yıldır 6 milyon lirada kalan taksi plakalarının fiyatlarının bir anda 10 milyon liraya çıkmadığı, çeşitli galeriler tarafından 6-7 milyon liradan satışa sunulduğu ortaya çıktı.
İŞTE GÖNDERİLEN SMS
SİTELERDEKİ FİYATLAR
BUNDAN SONRA NE OLACAK?
Mahkemenin davayı dondurmasının ardından ticari taksi işinin daha da artması bekleniyor. 100 binden fazla araç paylaşımı hizmeti veren araç sahipleri, mahkeme kararı nedeniyle yolcu taşıyamayacak. Nüfusu 20 milyona yaklaşan İstanbul’da 20.310 adet ticari taksi bulunuyor. Arz-talep dengesizliği nedeniyle İstanbul’da boş taksi bulmanın zorlaşması, taksiyle yolculuk yapmak isteyenlerin taksi için daha uzun süre beklemesi bekleniyor.
ANLIK TAKSİ İHTİYACI BELİRLENMELİ
20 milyon nüfusa sahip İstanbul’da yolcu uçaklarının iniş-kalkışları, otogarlara giriş-kalkış yapan otobüsler, iskele giriş-çıkışları, alışveriş merkezlerinin önleri gibi alanlarda taksiye olan ihtiyaç her zaman yüksektir. merkezler. Taksi yolculuğunun yarım saat sürdüğünü ve aynı anda 20 bin taksinin aktif olduğunu varsayarsak talebin yüksek, arzın ise düşük kaldığı ortaya çıkıyor.
TAKSİ ŞOFÖRLERİ YASAL UYGULAMALARLA ÇALIŞMALI
Ticari taksilerin boş zamanlarını daha aktif değerlendirebilmeleri için yasal taleplere yönelik sürekli çevrimiçi talebi kısa sürede karşılamaları gerekmektedir. Yolcu aramakla zamanını etrafta dolaşarak geçiren ticari taksiler, trafik sıkışıklığına, yakıt israfına ve ihtiyaç sahibi yolculara ulaşmada zorluk yaratıyor.
MALİYETLER YÜKSEK
Plaka alındıktan sonra taksi kiralanırsa aylık ücreti 30 bin lira civarında oluyor. Sabit mevduatla en basit yatırım aracı olan 6 milyon lirayı plakaya takarak ayda 250 bin lira kazanmak mümkünken, fiyatı belli olmayan taksi plakası alıp kiralayarak ayda 30 bin lira kazanabilirsiniz. ölümlü kaza riskleri dikkate alınarak 2 yıl süreyle değiştirildi.
Kiracı, araç almak için 1 milyon lira ödeyip plakasını sahibine yazıyor.
Taksi plakasını kiralayanın, aracını plaka sahibine teslim etmesi için 1 milyon lira ödemesi gerekiyor. Yasal bir kiralama söz konusu olmadığından satın alınan aracın taksi plakası sahibinin adınadır. Ortalama olarak ekonomik ömrünü 5-6 yılda tamamlayan ticari taksi araçları taksiden indiğinde 300-400 bin liraya satılıyor. Günümüzün milyon lirası, aynı zamanda en basit yatırım aracı olan mevduata, başkasının adına kayıtlı bir arabaya bağlanmak yerine yatırılsa 40 bin liranın üzerinde getirisi olur. Kiracı galeri sahibine her yıl 1 kira bedelini “hava parası” olarak öder.
ALIM SATIM DIŞINDA İŞLETME MALİYETLERİ DE YÜKSEKTİR
Taksi plakası alındıktan sonra ister kiralansın ister sahibi tarafından yönetilsin sabit maliyetleri vardır. Periyodik bakım, ağır bakım, yol sigortası, vergi ödemeleri, MTV ödemeleri, sayaç ayar yüksek ücreti, yılda iki takım yazlık ve kışlık lastik değişimi ve araç muayenesi gibi sabit giderleri içermektedir.
Bunun yanı sıra arıza ve kaza meydana geldiğinde taksi çalışamamakta ve kiracı ya da sahibi kendi cebinden fahiş meblağlar ödemek zorunda kalmaktadır.
TAKSİ KAZA OLURSA TAMİR İÇİN GÜNLERCE BEKLİYOR
Ticari taksiler sürekli trafikte olduğundan kaza riski de buna bağlı olarak artıyor. Kaza yapan ticari taksiler, sigorta şirketinin eksperinin gerekli raporları hazırlamasının ardından TRAMER’in arıza oranını vermesini beklemek zorundadır. Yaklaşık bir hafta süren TRAMER işleminin ardından aracın tamiri başlıyor. Bu nedenle uzun süre çalışmayan ticari taksiler işletmeciye ciddi zararlar vermektedir.
TAKSİYE YATIRIM YAPACAKLAR DİKKAT
Taksi yatırımı yaparken riskler, maliyetler ve giderler konusunda bilgi sahibi olmanız gerekir. Ticari taksilere yönelik yasal yatırımlar, yasa dışı uygulamalara tercih edilmelidir.