Güncel Haberler

E-ticarete ilişkin Bakanlık kararı: İade bedelinin tüketiciye yansıtılmasında 1 yıl gecikme

E-ticaret yoluyla yapılan alışverişlerin iade maliyetinin tüketiciye yansıması nedeniyle 1 yıl ertelendi.

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan “Mesafeli sözleşmelere ilişkin yönetmelikte değişiklik içeren Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Bakanlığın açıklamasında, teknolojik çağın getirdiği yeniliklerin ticaret yöntemlerinde ve satın alma alışkanlıklarında köklü değişikliklere neden olduğu belirtiliyor.

Açıklamada, e-ticaretin tüketicilere geniş bir ürün yelpazesini zaman ve yer sınırlaması olmaksızın hızlı, kolay ve daha düşük maliyetle sunabilmesi, satıcılar için ise işyeri kira maliyetlerinin olmaması, stok ve finansmanın daha düşük olması gibi avantajlar sağlanabileceği belirtildi. Maliyetler arttıkça e-ticaret toplam perakende satışları artırıyor. Ticaretteki payının geleneksel ticarete göre her geçen yıl arttığı belirtildi.

Açıklamada, e-ticaret hacmindeki artışın ve mal veya hizmetlerin satıcı veya tedarikçiler tarafından kontrol ve denetlenememesinden kaynaklanan belirsizliklerin, tüketiciyi koruma kurallarını içeren mesafeli sözleşmelerin öneminin daha da arttığı anlamına geldiği vurgulanarak, şu ifadelere yer verildi: gözlemlendi:

“E-ticaretin artan hacmi ve önemi ile elektronik ithalatın artmasıyla birlikte ortaya çıkan ilave belirsizlikler nedeniyle tüketicilerimizin mağduriyetini önlemek amacıyla düzenlemelerimizi titizlikle sürdürüyoruz. Dönüşüm konusunda Ticaret Bakanlığı olarak küresel gelişmeleri ve Avrupa Birliği mevzuatını güncellemeye devam ediyoruz.” Bu kapsamda 6564 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’a hükümler getirildi. Satıcılarla tüketiciler arasında adil dengenin sağlanması ve tüketicilerimizin evrensel standartlara göre korunması amacıyla 6502 sayılı Kanun ve mesafeli sözleşmelere ilişkin yönetmelik. “Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği’nde 1 Ocak 2026 tarihinde yürürlüğe girecek değişikliklere ilişkin değişiklik yapıldı.”

TÜKETİCİNİN MAĞDURİYETİNİ ÖNLEMEYİ HEDEFLİYORUZ

Basın bülteninde, cayma hakkının kullanılabileceği mal ve hizmetlere ilişkin sınırlamaların ertelenmesine ilişkin hükümlerin değiştirilmesiyle, sözleşme uyarınca iade masraflarının tüketici tarafından karşılanabileceği ve cayma hakkının kullanılabileceği mal ve hizmetlere ilişkin sınırlamaların ertelendiği bilgisi verildi. Vatandaşlar hiçbir gerekçe göstermeksizin ve ceza ödemeksizin cayma hakkını kullanmaya devam edebilecek.
Düzenleme ile Bakanlık, sektördeki uyum sürecini daha verimli ve etkin bir şekilde yürütebilecek ve ücretsiz kargo, iade ve indirim fırsatları gibi cazip tekliflerle genel olarak kalitesiz ve güvensiz ürünlere olan talebi yapay olarak azaltacak ve – posta. Ülkede mali dahil hiçbir hukuki temsilciliği bulunmayan ve son yıllarda cirosu hızla artan yabancı menşeli ithalatlar

“Ayrıca iç pazarın, iç pazar ve satıcılar açısından dengesiz ve kontrolsüz bir elektronik ticaret pazarına dönüşme ihtimali göz önünde bulundurularak, iç pazarın dengesiz ve kontrolsüz bir elektronik ticaret pazarına dönüşme ihtimali de dikkate alınarak, İç piyasadaki satıcıların haksız rekabetle karşı karşıya kalma ihtimalini dikkate alarak.” “Amaç iç pazarımızı korumak. İç pazarda üretime ve istihdama katkı sağlayan tüketicilerimizi ve üreticilerimizi korumak için çalışmalar hız kesmeden devam edecek.”


Etiketler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu