Güncel Haberler

Parası olanlara dikkat! Mevduatın getirisi enflasyonu aştı… 694 bin lira faiz

Türkiye, enflasyondaki baz etkisi nedeniyle enflasyonda düşüş sürecine girerken, mevduat faizlerindeki kısıtlayıcı duruş devam ediyor. Merkez Bankası faiz oranını yüzde 50’de tutmaya devam ettiği için yıllık mevduat faizi yüzde 50’nin üzerinde seyrediyor.

Burak TAŞÇI – Hurriyet.com.tr Ucuz hizmet

Türkiye’nin gündemi olan enflasyon yok oluyor. Enflasyonda tam istikrar sağlanamamış, baz etkisi nedeniyle artış hızı yavaşlamış ve zirveden gerilemiş olsa da düşüş beklentisi güçlendi.

Ekonomi yönetimi enflasyon sorununu ortadan kaldırmak için elinden geleni yaparken, Merkez Bankası liralaştırma stratejisi kapsamında kısıtlayıcı para politikasını sürdürüyor.

Merkez Bankası resmi faiz oranını yüzde 50 olarak yeniden belirledi ve Türk lirasını destekleyecek tedbirler aldı.

Merkez Bankası, bankaların açtığı mevduatlara uygulanan ağırlıklı ortalama faiz oranlarını açıkladı.

Faiz oranı 1 aya kadar vade için %53,89, 3 aya kadar vade için %58,47, 6 aya kadar vade için %51,45, 1 yıla kadar vade için %51,45 oldu. %51,45 oldu. %54,18, 1 yıl ve üzeri vadelerde ise %41,88 oldu.

100 BİN LİTRE İÇİN NE KADAR FAİZ YAPABİLİRSİNİZ?

100 bin lirayı mevduata yatırmak isteyen, stopaj düşüldükten sonra 32 gün sonunda yatırdığı paranın yıllık yüzde 53,89 faiziyle 4154 lira faiz kazanıyor.

Aynı şartlarda vadesine kadar 500 bin lira yatıran mevduat sahibi ay sonunda 20 bin 770 lira net faiz getirisi alırken, 1 milyon yatırım yapan mevduat sahibi ise 41 bin 540 lira net faiz getirisi elde ediyor.

BİLEŞİK FAİZ YÜZDE 69,41!

Mevduatın faizinin bir yıl boyunca %53,89 seviyesinde kaldığını ve paranın her ay alınan faizle birlikte mevduata geri verildiğini varsayarsak yıl sonu bileşik faiz getirisi %69,41 olur. Yani 1 milyon liraya 694 bin 97 lira brüt faiz kazanıyorsunuz. Yüzde 7,5 stopaj düşüldükten sonra net faiz 642 bin 39 lira oluyor. En son açıklanan enflasyon oranı %61,78 idi. Yani faiz oranları bu seviyelerde kalırsa enflasyon karşısında paranın erimesi duracaktır.

%80 FAİZ ALINDI

Merkez Bankası verilerine göre belirtilen maksimum faiz oranlarına bakıldığında, mayıs ayında parasını yüzde 80 faizle yatıranların olduğu tespit edildi. Haziran ayında yatırımcılara 3 ay vadeli yüzde 65 faiz verildi. Bankalar genel olarak korumalı döviz mevduatından TL mevduata geçişi cazip hale getirmek için bir defaya mahsus yüksek faiz uygulamaktadır.

Haziran ayından bu yana Merkez Bankası, banka mevduatlarına uygulanan fiili azami faiz oranlarını açıklamadı.

Stopaj Oranlarını Artırın

Parasını mevduata yatıranlara yönelik stopaj oranlarında değişiklik yapıldı. Buna göre, mevduatlardan elde edilen faizler ve katılımcı bankalardan elde edilen temettülere uygulanan oran değişikliği ile 6 aya kadar (6 ay dahil) mevduat stopajı %5’ten %7,5’e çıkarıldı.

Vadesi bir yıla kadar olan hesaplarda stopaj oranı %3’ten %5’e çıkarılırken, vadesi bir yıldan fazla olan hesaplarda stopaj oranı değişmeyerek %2,5 olarak kaldı.

Bu, faiz gelirinizden her ay ilave bir stopaj vergisi kesildiği anlamına gelir.

EN YÜKSEK FAİZ VEREN BANKAYI TERCİH EDİN

Parasını mevduata yatırmak isteyenler kapsamlı bir araştırma yaparak en yüksek faizi sunan bankayı seçebilirler. Merkez Bankası’nın açıkladığı veriler, mevduata hangi bankanın yüzde ne kadar faiz verdiğini açıklamıyor. Araştırmanızı yaparak en yüksek faiz sunan bankayı seçebilirsiniz.

(Not: Yukarıdaki faiz oranları Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından açıklanmaktadır. TCMB hangi bankanın yüksek faiz verdiğini açıklamamaktadır. Bu nedenle en yüksek faizi veren bankayı tüm bankaları arayarak bulabilirsiniz.)


Etiketler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu