Güncel Haberler

Bakan Şimşek açıkladı: Elektronik vergi doğrulama dönemi başlıyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Yeni sistemle vergi müfettişleri ve mükellefler elektronik ortamda buluşacak, toplantılar bu ortamda yapılacak ve tutanaklar elektronik ortamda alınacak.”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, denetim süreçlerinin tamamen elektronik ortama taşınmasına olanak sağlayacak altyapının oluşturulacağını belirterek, şunları söyledi: “Yeni sistemle vergi müfettişleri ile mükellefler elektronik ortamda buluşacak, görüşmeler bu ortamda yapılacak. ortamdan ve tutanakların elektronik ortamda alınması sağlanacaktır.” dedi.

Şimşek, AA muhabirine Bakanlığın ve Vergi Müfettişliği’nin (VDK) dijital dönüşüm çalışmalarına ilişkin bilgi verdi.

Bakanlık bünyesinde dijital dönüşümün yeni teknolojik sistemlerle hızlandırılmasına ve bilgi teknolojilerinin etkin kullanımının teşvik edilmesine yönelik tedbirlerin alındığını vurgulayan Şimşek, dijital dönüşüme yönelik çalışmaların ‘kayıt dışılıkla mücadelede Bakanlığın elini güçlendireceğini’ söyledi.

Şimşek, adalet, etkinlik ve vergi verimliliği ilkeleri çerçevesinde mükelleflerin vergi sistemine gönüllü uyumunu sağlayacak düzenlemeler yapmaya devam edeceklerini belirtti.

Denetim süreçlerinin tamamen elektronik ortama aktarılmasına olanak sağlayacak altyapıyı oluşturacaklarını belirten Şimşek, şöyle konuştu: “Yeni sistemle vergi müfettişleri ile mükellefler elektronik ortamda buluşacak, görüşmeler bu ortamda yapılacak ve tutanak tutulacak. elektronik dakikalar, telekonferans uygulamaları, makine öğrenmesi ve yapay zeka entegrasyonları gibi gelişmelerle birlikte bir yılda “Ciddi bir dijital dönüşüm hedefliyoruz.”

Şimşek ayrıca milli ve iç yazılımlı kullanıma yönelik sistemler temin ederek ülke ekonomisine destek verdiklerini vurgulayarak, şöyle konuştu: “Milli yazılımların ve tüm verilerin Bakanlık sunucularında tutularak mali gizlilik açısından sorun yaratacak uygulamalar, Verilerin yabancı bir firmanın bulutunda saklanması ve yabancı kaynaklı telekonferans uygulamalarının kullanılmasının önüne geçiliyor” dedi.

Defter ve belgelerin elektronik ortamda müfettişlere verilebileceğini ancak her durumda müfettişler ile vergi mükelleflerinin bir araya gelerek incelemeleri tamamlaması gerektiğini belirten Şimşek, mükelleflere ulaşılamadığı durumlarda dahi kağıt üzerinde rapor düzenleme zorunluluğunun bitmediğini söyledi.

Yeni adımla birlikte vergi denetim raporları gibi kağıt üzerinde hazırlanan tüm raporların elektronik imza kullanılarak elektronik ortama aktarılacağını belirten Şimşek, kullanımdan kaynaklanan sıfır maliyetler azaltılarak yüzde yüz dijital denetim birimi oluşturulduğunu açıkladı. kağıt, toner ve yazıcı.

VERGİ MÜKELLEFİNİN YURTDIŞINDAN GELMESİNE GEREK YOK

VDK’nın 9 ana ilde denetim binalarının bulunduğunu belirten Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Denetimler ağırlıklı olarak bu binaların bulunduğu yerlerde mükelleflerin katılımıyla gerçekleştirildi. Tasarlanan sistemle kurum içi video konferans ve elektronik toplantı uygulamaları hayata geçirilecek, mükelleflerin denetim birimi toplantılarına fiziksel olarak gelmelerine gerek kalmayacak. Müfettişler ile raporlamalar elektronik ortamda gerçekleştirilecek. Bu imkanlarla mükelleflerin bulundukları her yerde hukuk hizmetlerine ulaşabilmeleri sağlanacak ve sorumluluklarını yerine getirmeleri kolaylaşacak. Örneğin, vergi mükelleflerinin yurt dışına iade edilmesi zorunluluğu ortadan kalkacak, sadece ikamet yerinin doğrulanması zorunluluğu ortadan kalkacak. Dolayısıyla mükelleflerin vergiye uyum açısından katlandıkları işlem süresi ve maliyetleri azalacak” dedi.

Şimşek, sistemin müfettişlerin ülke genelindeki mükellefleri seyahat etmeden denetlemesinin önünü açacağını vurgulayarak, şöyle konuştu: “Bu sayede işgücünün ihtiyaç halinde belirli şehirlerdeki denetimlere odaklanması kolaylaşacak. ulaşım ve konaklama masrafları azalırken, olağanüstü durumlarda dahi kamu hizmetinin devamlılığı sağlanacak, “Eğitim ve konferans süreçlerinin tamamen elektronik ortama taşınmasıyla organizasyon ve temsil masrafları azaltılacak.”

FARKLI ŞEHİRLERDEN MÜFETTİŞLER VE MÜKELLEFLER ELEKTRONİK OLARAK GÖRÜŞECEK

Farklı şehirlerdeki müfettişler ile vergi mükelleflerinin elektronik ortamda bir araya getirilmesiyle denetimin yerelleştirilmesi nedeniyle ortaya çıkabilecek risklerin ortadan kaldırılacağını belirten Şimşek, sözlerini şöyle tamamladı:

“Yeni sistem sayesinde mutabakatların e-mutabakat yoluyla elektronik ortamda da gerçekleştirilmesi mümkün olacak ve mükelleflerin, aydınlatmaya davet kapsamında elektronik ortamda açıklama yapmalarına olanak sağlanacak. Dış kurumların eğitim ihtiyaçlarının da karşılanması sağlanacak. elektronik ortam, daha fazla vergi bilinci ve çeşitli sektörlere verilecek e-öğrenme ve uzaktan eğitime gönüllü bağlılığın artması bekleniyor.


Etiketler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu