Güncel Haberler

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası referans faiz oranını %50’de sabit tuttu. Merkez Bankası, “Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri beklenen aralığa yakınlaşana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceğini” duyurdu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), piyasaların beklediği gibi haftalık gösterge repo faiz oranında değişiklik yapmadı.

TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı sonrasında yapılan açıklamaya göre haftalık repo faizi %50,00 seviyesinde kaldı.

Bir sonraki TCMB toplantısı 19 Eylül’de yapılacak.

Toplantının ardından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Temmuz ayında aylık enflasyonun ana eğilimi bir önceki aya göre bir miktar artış gösterse de ikinci çeyrek ortalamasının altında kaldı. Üçüncü çeyreğe ilişkin göstergeler yurt içi talebin yavaşlamaya devam ettiğini ve bunun enflasyon üzerindeki etkisinin azaldığını gösteriyor. Düşüş eğilimi görülmesine rağmen hizmet enflasyonundaki iyileşmenin gecikeceği değerlendirilen Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyat davranışlarının tahminlerle uyumunun enflasyondaki düşüş süreci açısından göreceli önemine dikkat çekti.

Para politikasında belirlenen konum; Yurt içi talebin dengelenmesi, Türk lirasının reel olarak değerlenmesi ve enflasyon beklentilerinin iyileşmesi yoluyla aylık enflasyonun ana eğilimini azaltacak ve enflasyondaki düşüş sürecini güçlendirecektir. Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini dikkate alarak referans faiz oranını sabit tutma kararı almış olsa da enflasyona ilişkin yukarı yönlü risklere karşı temkinli tutumunu yineledi. Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri beklenen aralığa yakınlaşana kadar para politikasındaki kısıtlayıcı duruş sürdürülecektir. Enflasyonun belirgin ve kalıcı bir şekilde kötüleşmesi bekleniyorsa para politikası duruşu sıkılaştırılacak.

Kredi ve mevduat piyasalarında beklenmedik gelişmeler yaşanması durumunda parasal aktarım mekanizması ilave makroihtiyati tedbirlerle desteklenecektir. Likidite koşulları olası gelişmeler dikkate alınarak dikkatle takip edilmektedir. Sterilizasyon araçları etkin bir şekilde kullanılmaya devam edilecektir.

Konsey, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini azaltacak ve orta vadede enflasyonu yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak politika kararlarını belirleyecek.

“Enflasyona ilişkin göstergeler ve ana eğilimi yakından takip edilecek ve Konsey, fiyat istikrarı temel hedefi doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanacaktır.”


Etiketler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu