Güncel Haberler

Telegram kurucusu Pavel Durov tutuklandı: Tepkiler çığ gibi büyüyor

Telegram’ın kurucusu ve CEO’su Pavel Durov, Fransız yetkililer tarafından tutuklandı.

Le Monde ve diğer Fransız medyasına göre Durov, Azerbaycan’dan özel uçağına bindikten sonra Paris’in kuzeyindeki Le Bourget havaalanında tutuklandı.

Le Monde, Durov’un tutuklandığını doğrulayan davaya yakın kaynaklardan alıntı yaptı. Aynı zamanda Bloomberg’deki bir makalede, Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova’nın Telegram’da yaptığı bir paylaşımla bu bilgiyi doğruladığı kaydedildi.

Telegram’ın kurucusuna tutuklama kararı

Fransa’nın Office Mineurs’un (OFMIN) (küçüklere karşı suçları denetleyen kurum) Telegram’a yönelik ön soruşturmanın bir parçası olarak arama emri çıkardığı bildirildi.

AFP, iddia edilen suçların dolandırıcılık, uyuşturucu kaçakçılığı, siber zorbalık ve organize suçlardan oluştuğunu söyledi. Çok sayıda rapor, soruşturmanın Telegram’ın iddia edilen içerik denetimi eksikliğinden kaynaklandığını gösteriyor.

UFMIN, Durov ve Telegram’a yönelik soruşturmaları koordine ediyor. Mesajlaşma platformunun CEO’sunun bugün mahkemeye çıkması bekleniyor. Bazı raporlar, iddia edilen suçların niteliği nedeniyle Durov’un 20 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalabileceğini gösteriyor.

TON’dan açıklama

Mesajlaşma platformunun hizmetine entegre ettiği üçüncü taraf blockchain protokolü Açık Ağ (TON), Durov’un tutuklanmasından sonraki saatlerde tamamen faaliyete geçtiğini söyledi.

Kaynak: TON

TON’un X hesabından yapılan resmi paylaşımda protokolün etkilenmediği ve topluluğun Durov’un arkasında olduğu belirtildi.

“İfade özgürlüğüne ve ademi merkeziyetçiliğe bağlı bir topluluk olarak bu zor zamanda Pavel’in yanındayız.”

Telegram, Durov’un tutuklanmasına ilişkin henüz bir açıklama yayınlamadı.

Elon Musk ve Vitalik Buterin tepki gösterdi

Tesla’nın kurucusu ve X’in sahibi Elon Musk, Durov ile bağımsız gazeteci Tucker Carlson arasında geçen bir röportajı 24 Ağustos’ta sosyal medya platformunda #FreePavel hashtag’iyle paylaşmıştı.

Videoda Durov, Musk’un Twitter’ı satın almasının teknolojik yenilik ve ifade özgürlüğünün sağlanması açısından olumlu bir gelişme olduğunu belirtiyor.

Ethereum kurucu ortağı Vitalik Buterin de Amerikalı girişimci ve yatırımcı Balaji Srinivasan’ın X hakkındaki bir gönderisine yanıt olarak konuya değindi.

Buterin, daha önce Telegram’ın şifreleme standartlarını eleştirdiğini ancak platforma yönelik iddialarla ilgili ilk bilgilerin “Avrupa’da yazılım ve iletişim özgürlüğünün geleceği açısından çok olumsuz ve endişe verici” göründüğünü söyledi.

Kaynak: Balaji Srinivasan

Telegram kurucusunun tutuklanma haberi yayılırken diğer önde gelen isimler de X’e tepkilerini dile getirdi. Ağustos 2024’te ABD başkanlık kampanyasını askıya alan Amerikalı siyasetçi Robert F. Kennedy Jr, Durov’un tutuklanmasının özgürlüğü garanti eden platformların korunması ihtiyacını vurguladığını söyledi ifade ve gizlilik.

İsim: Robert F. Kennedy Jr

Durov: ABD Telegram’ı kontrol etmek istiyordu

Carlson ile yaptığı röportajda Durov, Telegram’ın ülkeye her girişinde FBI ve diğer ABD güvenlik kurumlarının istenmeyen ilgisiyle karşılaştığını söyledi.

Telegram’ın CEO’su, ABD’li yetkililerin ülkeye yaptığı son ziyaret sırasında mühendislerinden birini işe almaya çalıştığını söyledi.

“Siber güvenlik yetkilileri veya ajanları, mühendisimi arkamdan gizlice işe alma girişiminde bulundu. “Telegram uygulamasına hangi açık kaynak kitaplıklarının entegre edildiğini bilmek istediler ve onu arka kapı görevi görecek bazı açık kaynak araçlarını kullanmaya ikna etmeye çalıştılar” dedi.

Telegram CEO’su, FBI ajanlarının ABD’ye girdiğinde kendisini sık sık durdurduğunu ve mesajlaşma servisinin operasyonları hakkında sorular sorduğunu da sözlerine ekledi.

Telegram’ın gizliliği ön planda

Durov’un tutuklanması ve platforma yönelik soruşturmalarla ilgili ayrıntılar henüz az olsa da sektör grupları Telegram’ın gizlilik özellikleriyle ilgili soruları gündeme getirdi.

Açık kaynaklı mobil işletim sistemi şirketi GrapheneOS’un gizlilik ve güvenliğe odaklanan bir X gönderisi, Telegram’ın grup ve bireysel sohbetlere erişimiyle ilgili endişeleri vurguladı.

GrapheneOS, uçtan uca şifrelemenin olmaması nedeniyle Telegram’ın grup sohbeti doğrudan mesajlarının içeriğine tam erişime sahip olduğunu iddia etti. Makalede, Telegram’ın kendi dahili olarak geliştirilmiş uçtan uca şifrelemesini kullandığı, bunun da gizli sohbet özelliklerinin bir zayıflığı olduğu ve uygulamadan içerik silinmesinin, mesajların tüm izlerini ortadan kaldırmayabileceği belirtiliyor.

GrapheneOS, Telegram’ın potansiyel olarak Fransız yetkililere bireysel ve grup mesajları sağlayabileceğini ekledi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu