Güncel Haberler

Maliye’den tütün sektörüne eş zamanlı nüfus sayımı

Kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında Hazine ve Maliye Bakanlığı, dün 8 ildeki 23 sigara ve makarna üreticisi firmanın 26 adresinde eş zamanlı fiili sayım gerçekleştirdi. Nüfus sayımı sonuçlarına göre vergi inceleme süreci başlatılacak.

Bakanlık AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Vergi Denetim Kurulu (VDK) Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, şunları söyledi: “Mükellefler arasındaki haksız rekabeti ve kayıt dışılıktan kaynaklanan adaletsizliği ortadan kaldıracağız. En çok kazananlardan daha fazla vergi toplayacağız.” mesajı ve talimatları doğrultusunda sektörel araştırmalarına devam etmektedir.

Kayıt dışılıkla mücadele kapsamında Konsey, özellikle tütün endüstrisindeki makarna üreticilerine odaklandı.

Yapılan çalışmalar sayesinde Tarım ve Orman Bakanlığı Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığı’ndan garanti yükümlülüğüne uymayan firmalara ilişkin bilgiler alınarak VDK Risk Analiz Merkezi risk analizine tabi tutuldu.

GELİR AÇIKLAMASI YAPILMADI

Risk değerlendirmesi sonucunda İstanbul, İzmir, Adana ve Diyarbakır’ın da aralarında bulunduğu 8 ilde 23 sigara ve makarna üreticisi firmanın 26 ayrı adresi belirlendi. Bu şirketlerin maliyetleri de yüksek olmakla birlikte, gelir tablolarının hiç olmadığı ya da düşük olduğu görüldü.

Vergi müfettişlerinin koordinasyonunda, vergi uzmanları ile Emniyet ve Jandarma personelinin katılımıyla 8 ilde belirlenen 23 firmanın 26 adresinde eş zamanlı sayım yapıldı. Sayım işlemi gün boyu devam etti.

DEPO KAYITLARI İLE GERÇEK DURUM KARŞILAŞTIRILDI

Sayım sırasında herhangi bir garanti vermeden faaliyetine devam eden firmaların olup olmadığı, üretim tesislerinde kablo bağları mevzuatına aykırı ürün bulunup bulunmadığı ve depo verileri ile gerçek durum arasında farklılık olup olmadığı doğrulandı. Ayrıca Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu ve Vergi Usul Kanunu kapsamında başka kaçakçılık fiillerinin varlığı da araştırıldı.

Nüfus sayımı sonucu tespit edilen mükellefler vergi incelemesine tabi tutulacak.

Bakanlık, tütün ürünleri üretimi yapan bir firmaya, yapılan verimlilik analizi ve kayıtlı envanter çalışması sonucunda kayıt dışı faaliyet gösterdiğinin belirlenmesi üzerine vergi ve 6 milyar lira para cezası verdi.


Etiketler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu