Güncel Haberler

Influencer’lara reklam cezası | Ekonomi haberleri

Bir markanın ürün veya hizmetini tanıtan ancak reklam olduğunu açıkça belirtmeyen veya gizli reklam yapan internet fenomenlerine idari yaptırımlar uygulandı.

Sosyal medyadaki tanıtımları inceleyen Ticaret Bakanlığı Reklam Ajansı, geçen yıl 5, bu yılın ilk yarısında ise 11 “influencer”a toplam 6 milyon 388 bin 802 lira para cezası kesme kararı aldı.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre Ticaret Bakanlığı’na bağlı kurum, sosyal medya platformlarında yayınlanan reklamları inceledi.

Mevzuatta “sosyal medya fenomenleri” olarak anılan “influencer”ların faaliyetlerini denetlemek üzere Reklam Öz Denetim Komitesi görevlendirilmiş olup, Mart 2022’de sosyal medya reklamlarının yapay zeka ile taranması projesi başlatılmıştır.

Projeyle birlikte influencerların paylaşımlarının reklam olduğunu açıkça belirtmeyenlerin oranı %57’den %11’e düştü.

Konseyin çalışmaları sonucunda, sosyal medya reklamcılığına ilişkin tüketici farkındalığı ve bu konuyla ilgili yapılan başvuru sayısı son dönemde arttı.

Tüketici şikayetleri uzmanlar tarafından incelenerek başvuru şartlarını karşılayanlar değerlendirmeye alındı. Kurumun uygunsuzluk tespit ettiği durumlarda gerekli idari yaptırımlar uygulandı.

50 SOSYAL MEDYA HESABINA YAPTIRIM UYGULANDI

Konsey, bu yılın ilk 6 ayında influencerlara 39 uzaklaştırma yaptırımı, 11 uzaklaştırma yaptırımı ve idari yaptırım uygulama kararı aldı. Kanuna aykırı olarak yapılan reklamların düzeltilmesi veya uzaklaştırma cezası yaptırımı ile kaldırılması talep edildi.

Konsey, ihlalde bulunan gönderinin adil olmayan içeriği, tekrarı, takipçi sayısına göre alan büyüklüğünün yanı sıra gönderiden gelen influencerların faydaları ve ekonomik durumu gibi faktörleri de dikkate alarak bir kombinasyon uyguladı. uzaklaştırma ve idari yaptırım.

Geçtiğimiz yıl mevzuata aykırı reklam yapan fenomene kesilen idari para cezası 347 bin 128 lira ise bu miktar yeniden değerleme oranıyla artırılarak 2024 yılında 550 bin 59 lira oldu.

Geçen yıl 5 fenomene 1 milyon 352 bin 808 lira idari para cezası uygulanmıştı. Bu yılın ilk 6 ayında 11 fenomene 5 milyon 35 bin 994 lira idari para cezası verilmesine karar verildi. Bir buçuk yılda toplam 6 milyon 388 bin 802 lira ceza kesildi.

2023 yılında toplam 77 sosyal medya hesabına idari para cezası uygulanırken, 2024 yılının ilk yarısında bu sayı 50’ye ulaştı. Influencer’ların paylaşımlarında bir markanın ürün veya hizmetinin reklamının yapıldığı gerekçesiyle idari para cezası kesildi ancak bu cezalar bunun bir reklam olduğu veya gizli bir tanıtım olduğu açıkça belirtilmedi.

Ayrıca bazı influencerlar, bazı paylaşımlarında sağlık iddiaları içeren ifadelere yer verilmesi, klinik, hastane, doktor gibi sağlık hizmetlerine yönlendirme, reklamı yasak olan ürünlerin tanıtımını yapma, tanımı aşan ifadeler kullanma gibi nedenlerle idari yaptırımlara maruz kaldı. Kozmetik ürünün reklamlarında ve gıda takviyelerinin reklamlarında mevzuata aykırı ifadeler içermemelidir. Yaptırım uygulanmasına karar verildi.


Etiketler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu