Güncel Haberler

Gelişim Yolu’nda yeni bir aşama… | Ekonomi haberleri

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Kalkınma yoluna yönelik ilk dörtlü bakanlar zirvesini 29 Ağustos’ta İstanbul Dolmabahçe Sarayı’nda gerçekleştireceğiz.”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yol geliştirme projesinde çok önemli bir aşamaya gelindiğini belirterek, projeyle ilgili Türkiye, Irak, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri ile imzalanan dörtlü anlaşma çerçevesinde dörtlü bakanlar zirvesinin gerçekleştirileceğini söyledi. 29 Ağustos’ta saat 14.00’te İstanbul’da Dolmabahçe Sarayı’nda yapılacağını duyurdu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 22 Nisan 2024’teki Irak ziyaretinde Türkiye, Irak, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri arasında kalkınma yolu projesi kapsamında mutabakat zaptı imzalandığını hatırlatarak, şunları söyledi: “Katar Ulaştırma Bakanı Jassim Saif, Birleşik Arap Emirlikleri Enerji ve Altyapı Bakanı Birleşik Mohamed Al Mazrouei ve Irak Ulaştırma Bakanı Razzaq Muhaibis Al Ahmed Al Sulaiti ile burada imzaladığımız ‘Kalkınma Yolunda Ortak İşbirliği Mutabakat Zaptı’nı’ -Saadawi ve bizim tarafımızdan oluşturulan Türkiye, Irak, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki mevkidaşlarımız arasındaki dörtlü Bakanlar Konseyi mekanizmasının “Bu mutabakat zaptı sonrasında çok önemli bir aşamaya geçiyoruz ve ilkini gerçekleştireceğiz” Kalkınma Yolu için Dörtlü Bakanlar Zirvesi 29 Ağustos’ta saat 14.00’te İstanbul Dolmabahçe Sarayı’nda yapılacak.” dedi.

Bakan Uraloğlu, Mutabakat Zaptı’nda belirtildiği üzere; Zirvede Yol Geliştirme projesinin tüm detaylarının ele alınacağını ve önemli kararların alınacağını söyledi. Projenin Türkiye’nin ekonomik büyümesine ve bölgesel kalkınmasına önemli katkı sağlayacağını belirten Uraloğlu, şöyle konuştu: “Kalkınma yolu aynı zamanda uluslararası ticaret koridorlarının çeşitlendirilmesini sağlayarak küresel ticaretin sürdürülebilirliğine de destek verecek. “Türkiye, Asya ile Avrupa arasında güvenilir ve etkin bir ticaret koridoru kurarak ekonomik ve stratejik avantajlarını güçlendirecektir” dedi.

Kalkınma yolu ile ülkemize gelen malların, ülkemizin ulaşım ağı ve limanları üzerinden doğu-batı-kuzey-güney olmak üzere her yöne hareket edebileceğini vurgulayan Bakan Uraloğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Koridor sayesinde küresel lojistik sistemine daha fazla entegre olacağız. Ayrıca taşıyıcılara yük taşımacılığında yeni seçenekler sunabileceğiz. Kalkınma Yolu’nun mevcut ulaşım koridorlarını da birbirine bağlayabileceğine ve mevcut verimliliklerini daha da artırabileceğine inanıyoruz.”

“ÇERKEZKÖY-KAPIKULE güzergahını 2025 SONUNA KADAR tamamlamayı hedefliyoruz”

Bakan Uraloğlu, Irak’ın FAV limanından başlayıp Ovaköy’den Türkiye’ye giren kalkınma yolu çerçevesinde Türkiye’deki çalışmaların hızla sürdüğünü belirterek, şöyle konuştu: “İmar yolunun ilçemizden geçen kısmı Kapıkule-Kapıkule arası yaklaşık 1.592 kilometredir. Şanlıurfa. Şanlıurfa ile Irak sınırı arasında hizmet verecek 331 kilometrelik Şanlıurfa-Ovaköy arasında yeni bir otoyol inşa ederek projenin Türkiye’deki otoyol geçişini tamamlamayı planlıyoruz.” dedi.

Uraloğlu, Kalkınma Yolu’nun demiryolu bölümündeki işlemleri hızla yürüttüklerini belirterek, şöyle konuştu: “Halkalı-Kapıkule arasında toplam 229 kilometre uzunluğunda, çift hatlı, elektrikli ve yeni bir yüksek hızlı demiryolu hattı inşa ediyoruz. Hem yük hem de yolcu taşıyabilen sinyalli hattın 153 kilometrelik Çerkezköy-Kapıkule kısmını 2025 yılı sonuna kadar tamamlamayı hedefliyoruz. Halkalı-Kapıkule projesinin tamamlanmasıyla hedefimiz aradaki yolcu seyahat süresini azaltmak. Halkalı-Kapıkule hattını 4 saatten 1,5 saate çıkararak hattın mevcut kapasitesini 4 katına çıkaracağız. Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden geçecek demiryolunun projelendirme sürecini de tamamladık” dedi. dedi.


Etiketler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu