Güncel Haberler

Euro Bölgesi’nde kredi faizleri yüksek

Avro Bölgesi kredisi yüksek faiz oranları nedeniyle durgun seyrediyor.

Yüksek faiz oranlarının Avro Bölgesi’nde hem işletmelerin hem de tüketicilerin borçluluğunun zayıflamasına yol açmaya devam ettiği bildiriliyor.

Avrupa Merkez Bankası (ECB), Temmuz ayı ticari ve tüketici kredilerindeki aylık değişimleri yayınladı.

Bunun sonucunda haziran ayında yıllık bazda %0,7 artan ticari krediler geçen ay %0,6 arttı. Tüketici kredileri de 2023 yılının aynı dönemine göre yüzde 0,5 arttı.

Temmuz ayında M3 para arzı yıllık bazda %2,3 artış göstererek analistlerin %2,7’lik beklentilerinin altında kaldı. M3 para arzı Haziran ayında %2,2 arttı.

ING Euro Bölgesi kıdemli ekonomisti Bert Colijn konuya ilişkin değerlendirmesinde şunları söyledi: “Temmuz ayı banka kredi verileri, yüksek faiz oranlarının hem kurumsal hem de hane halkı borçlanmasının zayıf kalmasına neden olmaya devam ettiğini gösteriyor.” dedi.

Söz konusu kredilerin hâlâ tarihsel ortalamanın çok altında büyüme gösterdiğini belirten Colijn, son dönemde toparlanan para arzının (M3) Temmuz ayında sabit kaldığını söyledi.

Kredi büyümesindeki düşüş eğilimi sona ermiş olsa da şu an için fazla bir toparlanma olmadığını söyleyen Colijn, şöyle konuştu: “Dolayısıyla faiz artışlarının zaman serilerinin en büyük etkisi 2022 ve 2023 yıllarını geride bıraktık ama faiz oranlarından bu yana hala çok kısıtlayıcı bir seviyede, bu noktada bir miktar toparlanma var.” “Düşük piyasa faiz oranlarından önemli bir rahatlama yok.” değerlendirmesini yaptı.

Colijn, faiz oranlarındaki bir miktar düşüşün kredilerin artmasına bir ölçüde yardımcı olabileceğini savunarak, şöyle konuştu: “Ancak ECB’nin faiz indirimlerinin istikrarlı bir şekilde devam edeceği zaten kesin olsa da ciddi bir artış olması pek mümkün görünmüyor. ECB para frenini yavaş yavaş gevşettiğinden dolayı borçluluk içindeyiz”.


Etiketler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu