Almanya’da imalat sanayi zayıflıyor | Genel haberler
Alman ekonomisinin beşte birinden fazlasını oluşturan Alman imalat sektöründeki ivme kaybı Ağustos ayında da devam etti.
S&P Global tarafından hazırlanan Hamburg Ticaret Bankası (HCOB) İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi’nin (PMI) Ağustos 2024 nihai verileri açıklandı.
Bunun sonucunda Temmuz ayında 43,2 puan olan ülkenin imalat PMI’ı Ağustos’ta son beş ayın en düşük seviyesi olan 42,4 puana geriledi. Beklenti endeksin 42,1 puan olması yönündeydi.
İlginçtir ki, ülkenin imalat PMI’ı aktivitedeki büyümeye işaret eden 50 puanlık seviyenin altında kaldı ve yeni siparişler son dokuz ayın en hızlı düşüşünü gösterdi.
HCOB baş ekonomisti Cyrus de la Rubia, “Ağustos ayında alınan siparişlerde daha da keskin bir düşüş yaşandı ve hızlı bir toparlanma umudu ortadan kalktı” dedi. değerlendirmesini yaptı.
Alman imalat sektörü Alman ekonomisinin beşte birinden fazlasını temsil ediyor. Almanya’nın ihracata dayalı imalat sanayii, Rusya-Ukrayna savaşının ardından küresel ekonomik yavaşlama, Çin’in artan rekabeti ve yüksek enerji fiyatlarından olumsuz etkileniyor.
Rusya-Ukrayna savaşının ardından Avro Bölgesi’nde artan enflasyon karşısında faizlerin artması Alman şirketlerinin yatırım yapma isteğini frenlerken, başta Çin ve Türkiye olmak üzere birçok ülkenin giderek daha fazla ithal mal üretebilmesi Almanya, Alman endüstrisinin gerilemeden çıkmasını zorlaştırıyor.
Öte yandan Alman Ekonomik Araştırma Enstitüsü’ne (Ifo) göre, Alman ekonomisindeki durgunluk nedeniyle Alman şirketlerinin yeni istihdam yaratma isteği azalıyor.
İlginçtir ki, sanayisi dış rekabetten olumsuz etkilenen Almanya, jeopolitik çatışmalara ve ABD’nin baskısına karşı savunmasız kalıyor. Ülkenin yaşlanan işgücünün de ekonomi üzerinde baskı oluşturması bekleniyor.
ALMAN EKONOMİSİ YENİDEN RESESYONA GİRME RİSKİYLE YAŞIYOR
Öte yandan Alman ekonomisi artan faiz oranları, olumsuz konjonktürel faktörler ve yapısal değişimler nedeniyle büyümede zorlanıyor.
Yılın ikinci çeyreğinde yatırımların bir önceki çeyreğe göre azalması nedeniyle ekonomi %0,1 oranında daraldı.
Alman Merkez Bankası bunun yerine üçüncü çeyrekte daha kontrollü bir büyüme bekliyor.
Ekonomik Araştırma Enstitüsü bunun yerine üçüncü çeyrekte GSYİH’da mümkün olan daha fazla düşüş olacağını değerlendiriyor.
Alman ekonomisi üçüncü çeyrekte daralırsa teknik resesyona girecek.
Teknik resesyon, “GSYİH’nın üst üste iki çeyrek boyunca daralması” olarak tanımlanırken, Almanya, 10 yıllık iyi ekonomik büyümenin ardından, salgının ilk yılı olan 2020’de 2009’dan bu yana ilk kez resesyon yaşadı.
Alman hükümeti bu yıl ekonomik büyümenin %0,3 olmasını bekliyor.
AVRUPA BÖLGESİNDE ÜRETİM FAALİYETLERİ AZALIYOR
Avro Bölgesi’nde imalat faaliyetindeki düşüş, Almanya ve Fransa’daki imalat sektöründeki koşulların kötüleşmesinin etkisiyle Ağustos ayında da devam etti.
Bölgede imalat PMI Ağustos’ta değişmeyerek 45,8 puanda kalarak aktivite büyümesine işaret eden 50 puanlık seviyenin altında kaldı.