Güncel Haberler

Bitcoin 2023’te çoğu yatırım aracından daha iyi performans gösterecek

Varlık yöneticisi VanEck’in 19 Eylül tarihli raporuna göre Bitcoin (BTC), son 12 ayda neredeyse tüm varlık sınıflarından daha iyi performans gösterdi ancak son dönemdeki düşüş yatırımcıları “korkuttu”.

Rapora göre BTC’nin spot fiyatı Eylül 2023’ten bu yana yaklaşık %124 arttı ve Bitcoin, kripto para birimleri arasında göreceli bir pay kazandı. VanEck, 20 Eylül itibarıyla yaklaşık 1,25 trilyon dolar olan Bitcoin’in piyasa değerinin, bir yıl öncesine göre yaklaşık %15 artışla toplam kripto para biriminin %56’sını oluşturduğunu açıkladı.

VanEck, Bitcoin’in uzun vadeli boğa piyasasının öngörülebilir gelecekte de devam etmesini bekliyor. Uzmanlar, Bitcoin’in bir yatırım aracı olarak benimsenmesinin bugün 2023’tekiyle aynı güçler tarafından yönlendirilmediğini belirtti.

Kaynak: VanEck

Daha önce, Bitcoin’in benimsenmesi büyük ölçüde bireysel yatırımcı odaklı bir olguydu. Bu hareket, 2023’te kullanıcıların medya dosyalarını doğrudan Bitcoin ağında saklamasına olanak tanıyan viral bir yenilik olan “Ordinals” ile hızlandı.

Rapora göre, 2024 yılında Ordinallerin popülaritesindeki düşüş, Bitcoin ağındaki işlem ücretlerinde yıldan yıla yaklaşık %52’lik bir düşüşe katkıda bulundu.

VanEck, “Bitcoin’in bu yılki büyümesi, en iyi şekilde, değer depolama ve aktarma aracı olarak para olarak benimsenmesinin artmasıyla açıklanabilir.” dedi.

Fon araştırmacısı Morningstar’ın verilerine göre, Ocak ayında ABD düzenleyicileri, şu anda yaklaşık 55 milyar dolar net varlığa sahip olan BTC Borsa Yatırım Fonlarının (ETF’ler) listelenmesine izin verdi.

Bitcoin yarılanmalardan sonra genellikle daha iyi performans gösteriyor. Kaynak: VanEck

Varlık yöneticisi Bitwise’ın yatırım sorumlusu Matt Hougan, 9 Eylül’de Platform X’teki bir gönderide, o zamandan bu yana varlık danışmanlarının BTC ETF’lerini “tarihteki tüm yeni ETF’lerden daha hızlı” benimsediğini söyledi.

VanEck’in dijital varlık araştırması başkanı Matthew Sigel tarafından yazılan rapora göre, “Bitcoin’in uzun vadeli büyümesi, güçlü ve kalıcı mega temalardan kaynaklanıyor: merkezi olmayan, sansüre dayanıklı ağlara olan artan ihtiyaç ve artan kurumsal benimseme”. […] ve devletin madencilik ve uluslararası ticarete katılımının arttırılması.”

Raporda, son 12 ayın en büyük kaybedenlerinin 2024’te “korkunç bir yıl” geçiren Bitcoin madencileri olduğu belirtiliyor. Bunun büyük ölçüde Bitcoin ağının Nisan ayındaki “halving”inden kaynaklandığı belirtiliyor. Her dört yılda bir blok başına çıkarılan BTC sayısı yarıya iniyor. Nisan ayındaki çöküş, madencilik ödüllerini blok başına 6,25 BTC’den 3.125 BTC’ye düşürdü.

Bu durum BTC madencilerinin temel değerlerini olumsuz etkiledi. VanEck, “Trilyon kriptografik hash hesaplamaları başına kazanılan geliri ölçen bir endüstri karlılık ölçüsü olan Bitcoin Hashprice, geçen yıla göre %97 düştü” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu