Güncel Haberler

Asılsız reklama 187,5 milyon TL para cezası

Oluşturulma tarihi: 23 Eylül 2024 12:31

Reklam Kurulu, asılsız reklam veya haksız ticari uygulama olduğu değerlendirilen 1173 dosyaya 187,5 milyon TL para cezası verdi.

class = “medyanet-inline-adv”>

Reklam Kurumu, yanıltıcı reklam veya haksız ticari uygulama yapan firmalara yılın 9 ayında 187 milyon 456 bin 473 lira idari para cezası verilmesine karar verdi.

Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamada, Kurulun eylül ayı toplantısında tüketicileri yanıltıcı çok sayıda reklam ve ticari uygulamanın yanı sıra “karanlık ticari tasarımlar” olarak bilinen aldatıcı ticari tasarımlara ilişkin kararlar alındığı bildirildi. “. “Dünyada tartışıldı.

Basın açıklamasında, bu ayki toplantıda görüşülen 144 dosyadan 118’inin mevzuata aykırı olduğu belirtilerek, reklam ve ticari faaliyetlere ilişkin durdurma yaptırımı ve toplam 22 milyon 414 bin 861 lira idari para cezası verilmesine karar verildiği belirtildi. Söz konusu uygulamalar.

Açıklamada, karanlık ticari tasarımların, öncelikle çevrimiçi kullanıcı arayüzlerinde bulunan, tüketicileri genellikle onların çıkarlarına uygun olmayan seçimler yapmaya yönlendiren, aldatan, zorlayan veya manipüle eden uygulamalar olarak tanımlandığı belirtildi.

class = “medyanet-inline-adv”>

“TÜKETİCİYİ YÖNLENDİREN UNSURLAR DEĞERLENDİRİLDİ”

Açıklamada, Uluslararası Tüketiciyi Koruma ve Uygulama Ağı’nın (ICPEN) abonelik hizmetlerinde karanlık ticari tasarımlara karşı 29 Ocak – 2 Şubat 2024 tarihleri ​​arasında 27 tüketici koruma otoritesinin katılımıyla gerçekleştirdiği taramanın ardından resen soruşturma başlatıldığı belirtildi. Bakanlık dahil dünyanın dört bir yanından gelen talepler üzerine, bu toplantıda abonelik hizmetlerine ilişkin incelemelerin başlatıldığını söyledi. Uygulamalara ilişkin kararların alındığı vurgulandı.

Açıklamada, önceden seçilmiş bazı abonelik paketleri veya tüketicilere sunulan ek hizmetler ile güncellenen üyelik sözleşmelerinde “kabul et” veya “ret” seçeneğine yapılan vurgu gibi manipülatif unsurların değerlendirildiği belirtilirken, şu ifadeler kullanıldı:

“Ayrıca tüketicilerin istedikleri abonelik paketini yükseltmeden satın alma işlemini tamamlamalarını zorlaştıran arayüz tasarımlarının kullanılması gibi uygulamalar da toplantıda şeffaf ve rakamsal olarak belirtilmeden bazı abonelik paketlerinin popülerliğine vurgu yapıldı. kriterlerinin karşılanması ve ücretsiz deneme imkanı sunulabilmesi amacıyla tüketicilerin ödeme yöntemlerine ilişkin bilgi istemesinin zorunlu hale getirilmesi” kararı verildi. Bu tür uygulamaları gerçekleştiren şirketlere idari yaptırım uygulanmasına karar verildi.

class = “medyanet-inline-adv”>

Açıklamada, Reklam Kurumu’nun, tüketicilerin dijital ortamlarda çeşitli sektörlerde karşılaştıkları yanıltıcı ticari tasarımlarla ilgili incelemelerinin devam ettiği vurgulanarak, şöyle denildi: “Reklam Kurumu, yılın 9 ayında toplam 1340 dosya hakkında görüş ve değerlendirmede bulundu. Yanıltıcı reklam veya haksız ticari uygulama olduğu değerlendirilen 1173 uygulamaya yönelik askıya alma yaptırımı.” “Toplam 187 milyon 456 bin 473 lira idari yaptırım uygulandı.” Söylendi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu