Güncel Haberler

ECB faiz indirimlerinde “temkinli yaklaşım”ı vurguladı

Oluşturulma tarihi: 10 Ekim 2024 17:43

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) Perşembe günü yayınlanan son toplantı tutanakları, ECB yönetiminin daha fazla faiz indirimine yönelik temkinli bir yaklaşımın altını çizdiğini gösteriyor.

class = “medyanet-inline-adv”>

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Eylül ortasındaki son toplantısında mevduat temel faiz oranını %3,75’ten %3,5’e düşürdü.

AFP’ye göre, euro bölgesinde tüketici fiyatlarındaki artış hızının yavaşlaması nedeniyle faiz oranlarının düşürülmesine yönelik geçici adımlar atıldı.

Avrupa Merkez Bankası’nın Eylül ayındaki toplantısı sonrasında açıklanan verilere göre enflasyon %1,8 seviyesinde gerçekleşti. Bu, göstergenin son üç yılda ilk kez bankanın %2 hedefinin altına düştüğü anlamına geliyor.

DAKİKALARDA “DİKKATLİ YAKLAŞIM” VURGUSU

Son toplantının tutanakları bugün yayımlandı. Ancak ECB yönetim kurulu yayınlanan tutanaklarda şunları söyledi: “Enflasyon sorununun çözüldüğünden tam olarak emin olmadığımız için, şu anda kademeli ve temkinli bir yaklaşım uygun görünüyor.”

class = “medyanet-inline-adv”>

Bundan sonra dakikalarda şunu okuyoruz: “Kısıtlama derecesinin azaltılma hızı, gelen verilerin gelişimine bağlı olacaktır.”

Ancak ECB yönetimi, enflasyonun son zamanlarda beklenenden daha hızlı düştüğünü ve bunun da ECB’nin hedefinin aşılması riskini artırdığını söyledi.

ING analisti Carsten Brzeski, tutanakların tonu ile gelecek hafta yapılacak toplantıya ilişkin tartışmalar arasındaki farkın, sadece birkaç haftanın ECB’nin düşüncesinde ne kadar büyük bir fark yaratabileceğini gösterdiğini söyledi.

Brzeski, “Zayıf duyarlılık göstergeleri ve düşen enflasyon, gelecek haftaki toplantıya faiz indirimi olasılığını getirdi” dedi.

Avrupa Merkez Bankası’nın 26 üyeli yönetim kurulu, 17 Ekim’de Slovenya’nın başkenti Ljubljana’da yeniden toplanacak ve borçlanma maliyetlerinin yeniden düşürülmesi mi yoksa sabit tutulması mı gerektiğine karar verecek.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu