2025 bütçesinde ticaretin güçlendirilmesi için 43 milyar TL tahsis edildi
AA
Oluşturulma Tarihi: 21 Ekim 2024 12:08
Türkiye’de ihracatın desteklenmesi ve ticaretin geliştirilmesi amacıyla hayata geçirilecek Ticareti Düzenleme, Geliştirme ve Kolaylaştırma Programı için 2025 bütçesinden 43 milyar lira kaynak ayrılması bekleniyor.
AA muhabirinin 2025 yılı merkezi yönetim bütçe tasarısına ilişkin yaptığı derlemeye göre, Türkiye’ye ihracatın desteklenmesi ve ihraç edilen ürünlerin ülke ve pazarlarının çeşitlendirilmesine yönelik markalaşma çalışmaları sürüyor.
Bu kapsamda araştırma geliştirme ve teknolojik geliştirme, e-ticaret, dış pazarlara giriş, ulusal ve uluslararası fuarlara katılım, organizasyon ve benzeri destek programları gibi her türlü destek programı uygulanmaktadır. Ayrıca hizmet ihracatı sektörlerine sağlanan devlet desteklerinin sürdürülmesine ve katma değerli hizmet ihracatının geliştirilmesine öncelik verilmektedir.
Türk markalarının uluslararası alanda güçlenmesine yardımcı olmayı amaçlayan Turquality programı kapsamında desteklenen firma sayısını artırmak için ticaret ve satın alma heyetlerinin sayısının artırılması amaçlanıyor.
class = “medyanet-inline-adv”>
Bu çerçevede uygulanacak düzenleme, kalkınma ve ticareti kolaylaştırma programına göre hizmet ihracatına destek verilecek firma sayısının yıl sonunda 25 bine, gelecek yıl ise 28 bine ulaşması bekleniyor.
Turquality ve hizmet ihracatı marka programları kapsamında geçen yıl 84 olan marka sayısının, bu yıl sonunda 95’e çıkması bekleniyor.
Mal ihracatına yönelik aynı programlar kapsamında yıl sonuna kadar 320, 2025 yılında ise 330 markanın desteklenmesi planlanıyor.
GELECEK YIL TÜRKİYE’DE 250 ŞİRKETİN YEŞİL ANLAŞMAYA UYMASI DESTEKLENECEK
Programın hedefleri arasında orta ve yüksek teknolojili ürün ihracatının imalat sanayi ihracatı içindeki payının artırılması da yer alıyor. Dolayısıyla bu ürünlerin ihracattaki payının yıl sonunda yüzde 40,5’e, gelecek yıl ise yüzde 42’ye çıkarılması hedefleniyor.
Programda ayrıca, başta küçük ve orta ölçekli işletmeler olmak üzere Türk şirketlerinin çevresel sürdürülebilirlik, düşük karbonlu üretim ve enerji verimliliği gibi konularda uyum kapasitesinin artırılmasını amaçlayan “Yeşil Anlaşma Uyum Destek Projesi” de öne çıkıyor.
Bu desteğe dahil olan firma sayısının yıl sonunda 50’ye, 2025’te ise 250’ye çıkması bekleniyor.
class = “medyanet-inline-adv”>
Bu yıl sonu ve gelecek yıl itibarıyla yurt dışı hizmet ve teknik danışmanlık sektörünün dünya pazarındaki payının yüzde 4,5’e ulaşması bekleniyor. Ayrıca yurt dışına taahhüt edilen hizmet cirosunun yılsonunda 26 milyar dolara ulaşması beklenirken, gelecek yıl için 30 milyar dolarlık bir hacim bekleniyor.
Yurt dışı teknik danışmanlık hizmetleri sektörünün yıllık proje tutarının yılsonuna kadar 210 milyon dolara ulaşması bekleniyor. Söz konusu rakamın 2025 yılında 225 milyon dolara ulaşması hedefleniyor.
ETKİN DIŞ TİCARET POLİTİKASI DEVAM EDECEK
Program aynı zamanda etkin dış ticaret politikalarının sürdürülmesini de planlıyor. Bu nedenle ithalat koruma tedbirlerinin, etkisizliğe karşı tedbirlerin, damping ve sübvansiyon soruşturmalarının sayısının arttırılması öngörülmektedir.
class = “medyanet-inline-adv”>
Gelişen teknolojiyle birlikte uluslararası ticaretin önemli bir ayağı olan elektronik ihracatının toplam ihracat içindeki payının yıl sonunda yüzde 3,3’e, gelecek yıl ise yüzde 5’e çıkarılması hedefleniyor.
KOOP-DES ÖĞRETİM’DEN GELECEK YIL 190 KOOPERATİFE DESTEK VERİLECEK
Diğer hedefler arasında iç ticarete yönelik ekonomik faaliyetlerin teşvik edilmesi, gerekli düzenlemelerin yapılması ve tüccar, sanatkar ve kooperatiflerin geliştirilmesine yönelik çabaların sürdürülmesi yer alıyor.
Bu kapsamda e-ticaret işlem hacminin yıl sonunda 3,4 trilyon liraya, 2025 yılında ise 5,7 trilyon liraya ulaşması beklenirken, e-ticaretin genel ticaret içindeki payının yıl sonunda yüzde 21,5’e ulaşması bekleniyor. Yılın. 2024 ve gelecek yıl %23.
class = “medyanet-inline-adv”>
Kadın kooperatifi sayısının yıl sonunda 1.150’ye, 2025’te ise 1.200’e ulaşması bekleniyor.
Kooperatif Destek Programı (KOOP-DES) kapsamında sağlanan desteklerden yıl sonuna kadar 155, 2025 yılında ise 190 kooperatifin faydalanması bekleniyor.
Teklife göre yukarıda belirtilen hedeflere ulaşmak için gelecek yılın bütçesinden 43 milyar 2 milyon 229 bin 838 lira kaynak ayrılacak.