Bakan Kacır: TSE’yi örnek bir konuma getirdik
AA
Oluşturulma tarihi: 13 Kasım 2024 16:05
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, standardizasyon, metroloji ve helal akreditasyonun küresel mal ve hizmet alışverişinin sorunsuz bir şekilde sağlanması için temel unsurlar olduğunu söyledi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, İslam Ülkeleri Standardizasyon ve Metroloji Enstitüsü’nün (SMIIC) İstanbul’da düzenlenen 19. Genel Kurulu’na video mesaj gönderdi.
İpek Yolu gibi ilk ticaret yolları ile temelleri atılan küresel ticaretin coğrafi keşifler ve Sanayi Devrimi ile büyük bir ivme kazandığını hatırlatan Kacır, teknolojik devrimlerin lojistik ve taşıma olanaklarının genişlemesinin aynı zamanda yeni oluşumlara da olanak sağladığını anlattı. Farklı coğrafi bölgeleri birbirine bağlayan alternatif ticaret yollarının geliştirilmesi.
Kacır, küresel mal ve hizmet ticareti hacminin bu noktada 31 trilyon dolara ulaştığını belirterek, şöyle konuştu:
“Günümüzde günlük yaşamda kullanılan pek çok ürün ve hizmetin arkasında birçok ülkeyi kapsayan değer zincirleri bulunmaktadır. Küresel ticaretin ölçeği ve karmaşık yapısı, farklı ülkelerdeki şirketlerin ulusal ve uluslararası iletişimde ortak bir dil kullanmasını zorunlu kılmaktadır. işbirliği, tüketicilerin satın aldıkları ürünlere güven duymalarını sağlayacak.” “Böyle bir durumda standardizasyon ve metrolojinin farklı düzenleyici ortamlar arasındaki karmaşıklıkları önlediğini ve küreselleşmenin vaat ettiği mal ve hizmetlerin sorunsuz alışverişini sağlamanın temel unsurları arasında yer aldığını söylemek mümkün.”
“TSE’Yİ ÖRNEK BİR KONUMA GETİRDİK”
Standardizasyon ve ölçülerde doğruluktan, ürün kalitesinden, ölçü ve tartımda adaletten asla taviz vermeyen İslam medeniyetinin mirasçıları olduklarını vurgulayan Kacır, bunun kendileri için aynı zamanda bir ahlak ve sorumluluk meselesi olduğunu söyledi.
Kacır, dünyanın ilk standardı olarak bilinen ve dönemin Osmanlı Padişahı II. Bayezid tarafından yayınlanan Kanunname-i İhtisabı Bursa’nın, ecdadımızın ahlaki ve güvenli ticareti tesis etme yönündeki güçlü iradesini yansıttığını söyledi.
Türk yüzyılında hedeflerinin atalarımızdan miras kalan sağlam iş ahlakıyla Türkiye’yi muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarmak olduğunu belirten Kacır, şöyle devam etti:
“Bu anlayışla Türk Standartları Enstitüsü’nü (TSE) yetenekli insan kaynağı ve gelişmiş laboratuvar altyapısıyla örnek bir konuma getirdik. Bugün Enstitümüz, Made in Turkey markasının yüksek kaliteyle eşdeğer olduğunu kaydediyor. Güvenli, dünya standartlarında ürün ve hizmetlerle tanışın Ulusal Metroloji Enstitümüz TÜBİTAK aynı zamanda uluslararası normlara uygun ölçüm referans standartları geliştirerek sanayimizin, bilimimizin ve altyapımızın hizmetine sunuyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde dünya çapında ticaret köprüleri kurarak, dost ve kardeş ülkelerle tecrübelerimizi paylaşmaktan çekinmiyoruz. Başta İslam ülkeleri olmak üzere karşılıklı ticari ve ekonomik ilişkileri artıracak her adımı destekliyoruz. Bu çabaların meyvesi olarak ülkemizin öncülüğünde oluşturulan İslam ülkelerinin standartları ve metrolojisi, İslam İşbirliği Teşkilatı’na üye ülkeler arasındaki ticaretin arttırılmasında önemli rol oynamaktadır. “Ülkelerimiz arasında metroloji ve standardizasyon alanlarında uyumu arttırırken, karşılıklı ticarette birçok engeli yıkan kurumumuzun başarılarını takdirle takip ediyoruz.”
HELAL AKREDİTASYONLU 2 BİN ÜRETİM TESİSİ
SMIIC üyesi ülkeler arasında bilgi ve tecrübe paylaşımı ile helal standartlar konusunda çalışmalara önem verdiğini söyleyen Kacır, bugün küresel helal ekonomisinin 7 trilyon dolara, helal gıda sektörünün ise 1 trilyon dolara ulaştığını söyledi.
Müslümanların hayatlarını dini emirler doğrultusunda şekillendirmelerine olanak sağlayan helal sertifikasının artık tüm dinlerden insanlar için bir güven simgesi haline geldiğini vurgulayan Kacır, şöyle konuştu:
“Ülkemizde küresel standartlara uygun bir helal sertifikasyon altyapısı oluşturmak için son yıllarda önemli adımlar attık. Bugüne kadar akreditasyon hizmeti vermeye yetkili tek otorite olan Helal Akreditasyon Kurumu’nu (HAK) kurduk. 2 binin üzerinde üretim tesisinin helal sertifikalarının akreditasyonunu sağladık, özellikle standartlara dayalı, uyumlu bir akreditasyon mekanizması, farklı sertifikasyon yaklaşımlarının üreticiler ve üreticiler açısından olumsuz sonuçlarının tek çözümüdür. “SMIIC standartlarına göre faaliyet gösteren akreditasyon kuruluşları için bir şemsiye kuruluş görevi görecek olan Helal Akreditasyon Kuruluşları İslam Forumu’nun (IFHAB) girişimini bu açıdan değerli buluyoruz.”
FİLİSTİN MESAJI
Kacır, SMIIC’e ev sahipliği yapan ülke olarak İslam İşbirliği Teşkilatı ülkelerinin ortak yararına yönelik çalışmalarda her zaman kolaylaştırıcı rol oynamaya devam edeceklerini söyledi.
Ortadoğu’da devam eden soykırım karşısında sessiz kalmayacaklarını, aynı zamanda ülkeler arası kardeşlik ve dayanışmayı farklı yönlerden güçlendirecek tedbirler alacaklarını vurgulayan Kacır, şöyle konuştu: “Bugüne kadar 50 bine yakın Filistinli kardeşimiz. İsrail’in Gazze ve diğer Filistin topraklarında gerçekleştirdiği katliamlarda çoğu çocuk ve kadın şehit oldu. Bu durum karşısında insan haklarının öncüsü sayılan ülkeler sessiz kalıyor, uluslararası kuruluşlar ise sessiz kalıyor. Çözüm üretemeyen Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde “Dünya beş kişiden büyüktür” diyerek, “Zulme karşı tepkimizi dile getirmeye devam edeceğiz. Dik ve dirayetli duruşuyla insanlığın şerefi olan Filistinlilerin her zaman yanındayız. Umarım Filistin ve Gazze’deki insanlık trajedisinin sonu yakındır. “dedi.