Japonya’dan 140 milyar dolarlık teşvik
Büyük Para Haber Merkezi
Oluşturulma Tarihi: 22 Kasım 2024 11:16
Japon hükümeti 140 milyar dolarlık teşvik paketini onayladı.
Japonya’nın azınlık hükümeti, iktidar partisinin 15 yıl içindeki en kötü seçim sonucunun ardından tüketicilerin cebine daha fazla para kazandırmayı amaçlayan 140 milyar dolarlık teşvik paketini Cuma günü imzalayarak yasalaştırdı.
27 Ekim seçimlerinde Liberal Demokrat Parti’deki (LDP) yolsuzluk ve enflasyona öfkelenen seçmenler, yeni Başbakan Shigeru Ishiba’nın koalisyonunun parlamentonun alt meclisindeki çoğunluğunu kaybetmesine neden oldu.
Hükümete göre, 21,9 trilyon yen (141,8 milyar dolar) değerindeki paket, düşük gelirli ailelere yaklaşık 30.000 yen yardım, yakıt ve enerji sübvansiyonları ve küçük işletmelere yardım içeriyor.
Toplam operasyonel etkinin 39 trilyon yen olması bekleniyor.
Açıklamada, “Hedefimiz, ücret artışının sürekli olarak fiyat artışını aştığı bir ekonomiye ulaşmak ve ücret artışları ve yatırımlarla büyüme odaklı bir ekonomiye geçişi sağlamaktır” denildi.
Bu paketin finansmanını sağlamak amacıyla hükümet, yıl sonuna kadar iki yıl içinde ikinci kez ek bütçeyi Meclis’e sunacak.
BORÇ DAĞI
Yeterli sayıda milletvekilinin desteğini kazanmak için Ishiba, muhalefetteki Halkların Demokrat Partisi (DPP) tarafından uygulanan gelir vergisi eşiğinin kaldırılmasını da öneriye dahil etmeyi kabul etti.
Ancak eleştirmenler bunun vergi gelirlerini trilyonlarca yen azaltacağından ve Japonya’nın gayri safi yurt içi hasılasının %200’ünden fazlasını oluşturan devasa borcunu artıracağından korkuyor.
SMBC Nikko Securities ekonomisti Yoshimasa Maruyama, Japonya Merkez Bankası’nın faiz oranlarını artırmaya devam etmesinin beklendiğini ve bu borç dağının maliyetinin kademeli olarak artacağını söyledi.
Maruyama bir araştırma notunda, vergi kesintilerine “açığın kapatılması için kalıcı bir gelir kaynağının eşlik etmesi gerektiğini” yazdı.
67 yaşındaki Ishiba, ekonomik açıdan durgun olan kırsal alanları yeniden canlandırmaya ve Japonya’nın azalan nüfusunun yarattığı “sessiz acil duruma” esnek çalışma programları gibi aile desteği önlemleriyle yanıt verme sözü verdi.
İşletmeler, muhalefet partilerinin gözüne girme ihtiyacının bundan sonra Ishiba’nın Japonya’nın rekabet gücünü artırmak için gereken reformlardan uzak durması anlamına geleceğinden korkuyor.
Ayrıca, yenin zayıflamasına yol açsa bile hükümetin Japonya Merkez Bankası’na faiz oranlarını artırma konusunda yavaş ilerlemesi konusunda baskı uygulayabileceği yönünde endişeler var.
PİRİNÇ FİYATLARI YAYILIYOR
Cuma günü açıklanan hükümet verileri, geçen ay enflasyonun %2,3 gibi mütevazı bir seviyede olduğunu gösterirken, pirinç fiyatlarının yıllık bazda yaklaşık %60 arttığını gösterdi; bu da Japon halkının çektiği acıyı gözler önüne serdi.
Sıcak hava ve su kıtlığı nedeniyle temel gıda fiyatları hızla yükseldi ve ağustos ayında “büyük deprem” uyarıları istifçiliğe yol açtı. Aç turistlerin rekor akını da bunun sorumlusu.
Ishiba ayrıca Japonya’nın yarı iletken ve yapay zeka sektörlerini yeniden canlandırmak ve ülkenin teknolojik üstünlüğünü yeniden kazanmasına yardımcı olmak için 2030 yılına kadar 10 trilyon yen harcama sözü verdi.
Yeni teşvik paketinin, hükümetin yeni nesil çip girişimi Rapidus’tan 200 milyar yenlik hisse satın alma planlarını da içermesi bekleniyor.
AI Asya Pasifik Enstitüsü’nden Kelly Forbes, 1980’lerde teknolojiye hakim olduktan sonra, “Japonya uzun bir süre arkasına yaslandı ve özellikle yapay zeka alanında pek çok yeniliği izledi” dedi.
AFP’ye konuşan bir yetkili, “Son iki veya üç yılda gördüğümüz şey, Japonya’nın bu tür gelişmelerin potansiyelinin farkına vardığıdır.” dedi.