Araçlar emanet otoparklarında çürüyor | Ekonomi haberleri
Antalya’da büyük bir kısmına el konulan araçlar yıllardır emanet otoparklarında bekliyor. Otoparkta yaklaşık 20 yıldır bekleyen araçların da aralarında bulunduğu 33 milyon TL değerinde lüks araçlar bulunuyor. Kent merkezindeki 3 otoparkta 3 bine yakın aracın bulunduğunu kaydeden Antalya Otopark ve Oto Yıkama Derneği Başkanı Hakan Topçu, şunları söyledi: “Bu aracın satışından el koyan, el koyan kişi veya kurumun sorumlu olması gerekir. Araçlar 20 yıl depoda kaldı. “Bu milli bir değerdir” dedi.
Çeşitli nedenlerle el koyularak ele geçirilen araçlar, yıllardır kentin emanet otoparklarında bekliyor. Sadece şehir merkezinde binlerce otomobil ve motosikletin bulunduğu vakıf otoparklarında çok sayıda aracın çürümeye başladığı görüldü. Açık alanda bırakılan araçlar yazın yoğun sıcağa, kışın ise yağmura maruz kalıyor. Yöneticiler, aralarında 1 milyon dolar (33 milyon TL) değerindeki lüks otomobilin de bulunduğu, İcra ve İflas Kanunu’ndaki “6 ay” hükmünün etkin şekilde kullanılmasının bu duruma çözüm olacağı görüşünde.
Antalya Otoparklar ve Oto Yıkama Derneği Başkanı Hakan Topçu, yaklaşık 30 bin metrekarelik alanda 3 otoparkta 3 bin araç bulunduğunu belirterek, bu araçların yüzde 80’inin yaptırım nedeniyle bloke olduğunu söyledi. kurallara uyulmaması, %20’sinin ise trafik, sigorta, denetim veya kaza durumunda güvenlik eksikliği nedeniyle engellenmesi.
“BU BİR MİLLİ ZENGİNLİKTİR”
Araçlar arasında yaklaşık 20 yıldır bekleyen araçların da bulunduğunu kaydeden Topçu, araç sahibinin maddi imkanı varsa icra kararına tabi araç alabileceğini, alamıyorsa ise satılması gerektiğini vurguladı. Acente vücut kontrol teşkilatı tarafından şu ifadelere yer verildi: “Araca el koyan kişi veya kurum, onun satışından sorumlu olmalıdır. Araçlar 20 yıl depoda kaldı. Bu bir milli zenginliktir. Ülkemizin ekonomik olarak seferber olduğu bu dönemde, tasarruf konuştuğumuz bu dönemde, bu devam ettiği sürece sadece dolar yakacağız. 2 yıl açık havada ve otoparkta bırakılan bir aracın boyası tamamen değişiyor. Çürüyen araçlar da var” dedi.
“BUNUN ÇÖZÜMÜNÜN EN KISA ZAMANDA BULUNMASI, HIZLANDIRILMASI VE EKONOMİYE FAYDA SAĞLANMASI GEREKİR”
Topçu, otoparkta bulunan 3 bin aracın yüzde 60’ının atıl, yüzde 40’ının ise yeni olduğunu, rekabete girebilmesi için son kullanma tarihi geçmiş araçların hızla satılarak çürümek yerine ekonomiye kazandırılması gerektiğinin altını çizerek, şunları söyledi: : “Devletin kasasına girecek para, eğer vergi ve sigorta yükümlülükleri varsa, mevcut borcu da tahsil edecek”. Bu soruna bir an önce çözüm bulunmalı ve hızlandırılarak ekonomiye kazandırılmalıdır. Geçtiğimiz yıl muayene ofislerinin fiziki olarak araç tespitine başladığı tarih 2023 yılının 4. ayıydı. Bugüne kadar otoparkımızda 287 adet araç tespit edilmiş olup, bunların 189 adedi satışa sunulmuş olup, bu araçlardan 50 adedi satılmıştır. Bunlardan 5’i satılmadı. Suyu bir havanda eziyoruz. Bir yıl geçti ama günde bir tane bile araba satamadık. İcra ve iflas hukukunda köklü değişiklikler yapılması gerektiğini düşünüyorum. Zaten 6 ay içinde alınmayan araçların satılacağına dair bir yasa vardı. Bu yeni bir yasa değil. Önemli olan bu yasanın yürürlüğe girmesidir” dedi.
“MOTOSİKLETLERİN ELLEÇİLEREK OTOPARKLARA BAĞLANMASI YANLIŞTIR”.
Otoparklarda ele geçirilen motosikletlerle ilgili konuşan Topçu, şunları söyledi: ‘2 bin liralık motosiklet idama bağlandığında onu satışa çıkarmak için 3-4 bin lira harcamanız gerekiyor. Satış bedeli de eklenince 2 bin liralık motosikletin 8 bin liraya satılması gerekiyor. Bu şekilde satılmıyor, çürüyor ve sonunda hurdaya atılıyor. Motosikletlerin otoparka bağlanması yanlıştır. “Ekonomik değeri varsa ya da lüksse olabilir ama diğer motosikletlerin satılmıyor olarak işaretlenmesi ve vatandaşların bunları kullanabilmesi gerekiyor” dedi.