Güncel Haberler

Bakan Kacır: Mühendislerimizin tasarlayıp ürettiği uzay aracıyla aya ulaşacağız

Oluşturulma tarihi: 19 Kasım 2024 12:54

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Türkiye yüzyılında, Türkiye’nin küresel uzay ekonomisinden pay aldığını, uzayın sunduğu fırsatlardan yararlandığını, küresel ölçekte uzay bilimi ve teknolojilerindeki varlığını ortaya koyduğunu göreceğiz.”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ulusal Uzay Programı’nın başarıyla hayata geçirilmesi için uzay çalışmalarına hız kesmeden devam edeceklerini belirterek, şunları söyledi: “Uzaya bağımsız erişim programımızda kararlıyız. Ay Programımız kapsamında bilim insanlarımız ve mühendislerimiz tarafından tasarlanıp üretilen, yerli kaynaklarla geliştirilen tahrik sistemine sahip uzay aracıyla Ay’a ulaşacağız. “Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılı olan ‘Türkiye Yüzyılı’nda, küresel uzay ekonomisinden pay alan, uzayın sunduğu fırsatlardan en üst düzeyde yararlanan, uzay bilimi ve teknolojilerinde varlığını ortaya koyan bir ülke olacağız. küresel ölçekte.” dedi.

Bakan Kacır, İstanbul Teknik Üniversitesi’nde düzenlenen “Ali Kuşçu Uluslararası Sempozyum ve Sergisi”ne katıldı. Kacır, Ali Kuşçu’nun astronom ve matematikçi olmasının yanı sıra medeniyete ve bilimsel düşünceye önemli katkıları olan önemli isimlerden biri olduğunu söyledi. Kacır, Ali Kuşçu’nun evrensel ölçekte takdir edilmesinin memnuniyet verici olduğunu ve 2024 yılının UNESCO tarafından “Ali Kuşçu Yılı” ilan edildiğini söyledi. Ali Kuşçu’nun bilimsel düşünce ve metodolojiye yaptığı katkılarla İslam dünyası dışında da saygın bir isim olduğunu hatırlatan Kacır, konuşmasında şunları kaydetti:

YOL HARİTASI

Ay yüzeyinin haritasını çıkaran Ali Kuşçu’nun çizdiği yıldız haritaları, Amerika kıtasının keşfine giden süreçte önemli rol oynadı. Yüzyıllar önce yazdığı ve günümüz modern astronomi verilerine en yakın değerlendirmeyi elde ettiği Risaletü’l Fethiye adlı eseri; Yüzyıllardır hem Doğu’da hem de Batı’da birçok akademi, enstitü ve üniversitede öğretilen önemli bir kaynak olmuştur. Ali Kuşçu’nun Osmanlı medeniyetine kattığı değer bizim için sadece geçmişin hatırası değil, aynı zamanda geleceğin inşasında da bir yol haritasıdır.

Türkiye GÜNCELLENDİ

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak Ali Kuşçu gibi medeniyet değerlerimizden ilham alarak ülkemizin bilgi birikimini çağımızın bilimsel ve teknolojik ihtiyaçları ile buluşturmanın bir sorumluluk olduğuna inanıyoruz. Tarihimizden ve medeniyetimizden aldığımız ilhamla, bilimde ve teknolojide çağ atlamış bir Türkiye hedefiyle hareket ediyoruz. Bu toprakların mayasına, ruhuna ve bereketine güveniyoruz.

BAĞIMSIZLIK ŞİARI

Bilim ve teknolojide taşıdığımız “bağımsızlık” sloganının aynı zamanda Türkiye’nin siyasi bağımsızlığının da teminatı olduğuna inanıyoruz. Bu coğrafyayı geçmişte olduğu gibi bilim ve teknolojinin önemli bir merkezi haline getirmek için çabalıyoruz. Ülkemizin dört bir yanında yediden yetmişe toplumsal seferberlik ruhuyla yürüttüğümüz “Milli Teknoloji Hamlesi” doğrultusunda; Pazar değil, kritik teknolojilerin üreticisi ve geliştiricisi olan bir Türkiye inşa ediyoruz.

İSTİKRARLI POLİTİKA

Ülke genelinde 208 üniversitemiz, 104 teknoparkımız, 1600’ü aşkın Ar-Ge ve tasarım merkezimiz ve 291.000 Ar-Ge çalışanımızla Milli Teknoloji Hareketi olarak hedeflerimizde birleşerek ilerliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde izlediğimiz istikrarlı politikalarla geleceğimizi güçlendirecek adımlar atmaya devam ediyoruz.

İLK ADIMLAR

Kritik teknolojilerde olduğu gibi uzay teknolojilerinde de Ar-Ge ve inovasyon altyapılarını yerli ve milli anlayışla güçlendiren laik projeler önererek yolumuza devam ediyoruz. Geçmişten aldığımız mirasla ülkemizi küresel uzay ekosisteminin lider oyuncusu yapma yolunda ilerliyoruz. Bu yürüyüşün ilk adımları; Önce BİLSAT uydusuyla, ardından RASAT ve GÖKTÜRK uydularıyla fırlattık. Gözlem uydusu üretimindeki uzmanlığımızı metre altı çözünürlüklü görüntülere yönelik milli uydumuz İMECE ile taçlandırdık. Yerli ve milli haberleşme uydumuz TÜRKSAT 6A ile birlikte kendi haberleşme uydusunu üretebilen 11 ülkeden biriyiz.

UZAY PROGRAMININ AMAÇLARI

Ulusal Uzay Programımızın hedeflerinden biri olan “Türk Bilimi ve Astronot Misyonu” kapsamında astronotumuz Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda kaldığı süre boyunca 13 bilimsel deneyi başarıyla tamamladı. Diğer astronotumuz Tuva Cihangir Atasever ise 7 deney yaptığı yörünge altı uçuşu gerçekleştirdi. Önümüzdeki dönemde de Milli Uzay Programımızı başarıyla hayata geçirmek için uzay çalışmalarımızı hız kesmeden sürdüreceğiz.

MEKANSAL EKONOMİ

Uzaya bağımsız erişim programımıza bağlıyız. Ay Programımız kapsamında mühendislerimiz ve bilim adamlarımız tarafından tasarlanıp üretilen, milli kaynaklarla geliştirilen itki sistemi olan uzay aracıyla Ay’a ulaşacağız. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılı olan “Türkiye Yüzyılı”nda küresel uzay ekonomisinden pay alan, uzayın sunduğu fırsatlardan en iyi şekilde yararlanan, uzay bilimi ve teknolojilerinde varlığını ortaya koyan bir ülke olacağız. küresel bir ölçek. küresel ölçek.

UMUT IŞIĞI

Sorumluluğumuz sadece ülkemizle sınırlı değil. Türkiye’yi umut ışığı olarak gören mazlum ve masum halkların sorumluluğu omuzlarımızdadır. Bakın burası Filistin. İsrail, dünya tarihinin en kanlı ve en vahşi saldırılarından birini gerçekleştirdi; Dünyanın gözü önünde soykırım yapıyor. Uluslararası toplum üç maymunu oynamaya devam ediyor. Tarihimizin bize her alanda öncü olma, mazlumlara ve mağdurlara yardım edebilecek güç, imkan ve metanete sahip olma sorumluluğunu verdiğini biliyoruz. Her alanda olduğu gibi bilim alanındaki çalışmalarda da bu bilinçle hareket etmeliyiz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu