Bakan Uraloğlu’na muafiyet müjdesi | Siyaset haberleri
İstanbul Tersanesi’nde düzenlenen 3. Türkiye Denizcilik Zirvesi’nde konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Ülkemizin Tekirdağ, Ambarlı, Kocaeli ve Mersin’deki konteyner limanları dünyanın en büyük 100 limanı arasında yer alıyor.” Uraloğlu ayrıca şunları söyledi: “Meclisimize sunduğumuz bir kanunla, Türk Uluslararası Gemi Sicili Kanunu kapsamında gemilerimizden tahsil edilen kayıt ücreti ve yıllık ücretlerden muafiyet sağlıyoruz. Bu kapsamda miras transferindeki vergileri kaldırıyoruz. işlemler.”
Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Türkiye Denizcilik Zirvesi, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı koordinasyonunda İstanbul Tersanesi’nde başladı. Yerli ve yabancı çok sayıda ismin bir araya geldiği zirvede denizcilik sektörünün sorunları konuşuldu ve başarılı girişimciler ödüllendirildi. Törende Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu da konuşma yaptı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, şunları söyledi: “Tarihte her zaman önemini koruyan Türk Boğazları’nı kontrol eden ülke olarak, aynı zamanda Akdeniz ülkelerinin deniz taşımacılığı ve uluslararası ticaret faaliyetleri açısından da kilit konumdadır. Karadeniz Havzası bu nedenle kara sınırlarının üç katı kadar büyük bir doğal yarımadadır. Ülkemizin deniz sınırlarının 100.000 m’ye kadar çıkması için attığımız her adımda denizlerimizden en iyi şekilde yararlanmak ve denizcilik dünyasına katkı sağlamak istiyoruz. Denizcilik sektörümüz, denizci oğlu Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın vizyonu ve kaptanlığı altında son 22 yılda önemli ilerlemeler kaydetti. Denizlerimizin güvenliği ve çevre duyarlılığımızdır” dedi.
“KÜRESEL DENİZCİLİK SEKTÖRÜNDEN 11 MİLYAR DOLARLIK PAY ELDE EDİYORUZ”
Abdulkadir Uraloğlu, küresel denizcilik sektöründen 11 milyar dolarlık pay aldığımızı belirterek, şöyle konuştu: “Geçtiğimiz yıl Türkiye, üst üste 13’üncü kez Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) Konseyi üyeliğine seçildi. Bugüne kadarki en yüksek notu alan 143 ülkenin desteği bunun en güzel kanıtıdır: “Bugün Türkiye olarak dış ticaretimizin tonaj olarak yüzde 87,5’i, değer olarak ise yüzde 54,8’i deniz yoluyla gerçekleştiriliyor. Dünyada deniz taşımacılığı mallarının değeri 380 milyar dolar, biz de 11 milyar dolarlık pay alıyoruz” dedi.
“TEKİRDAĞ, AMBARLI, KOCAELİ VE MERSİN LİMANLARI DÜNYANIN EN BÜYÜK YÜZ LİMANLARI ARASINDADIR
Bakan Uraloğlu, şunları söyledi: “Ülkemizin Tekirdağ, Ambarlı, Kocaeli ve Mersin’deki konteyner limanları dünyanın en büyük 100 limanı arasında yer alıyor. 2023 yılında 217 limanımızda elleçlenen yük miktarı 521 milyon ton, konteyner miktarı ise 521 milyon ton olacak. elleçlenen miktar geçen yıla göre artarak 12 milyon 566 bin TEU’ya ulaşacak.
“KAYIT VE YILLIK ÜCRETLERDEN MUAFİYET”
Gemilerden alınan kayıt ücreti ve yıllık harçları muaf tutacaklarını belirten Bakan Uraloğlu, şöyle konuştu: “Meclisimize sunduğumuz kanunla, Kanun kapsamında gemilerimizden alınan kayıt ücreti ve yıllık harçlara muafiyet getiriyoruz. Uluslararası Gemi Siciline İlişkin Türk Kanunu Bu kapsamda miras devri işlemlerinden komisyonları kaldırıyoruz, komisyon hisselerle orantılıdır.” Bu şekilde yeşil enerjiyle çalışan gemilerimizden kayıt ücretini de kaldırıyoruz. elektrik gibi ve yıllık fiyatlarda %50 indirim sunuyoruz. Bu yıl ayrıca hurdaya çıkan Türk bayraklı gemilerin yerine yeni gemiler inşa etmek için sektör dostu bazı değişiklikler yapıyoruz ve hurdaya çıkarılacak gemilerin tonajını artırıyoruz. 10’dan 50’ye. ”Kılavuzluk, römorkör ve palamar hizmet ücretlerini de güncelleyerek hizmet bedelinin uygulanması konusunda sektörde uzun süredir var olan kafa karışıklığını ortadan kaldırdık” dedi.
“GEMİ İNŞAAT SEKTÖRÜ 94 BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLIYOR”
Gemi inşa sektörünün 94 bin kişiye istihdam sağladığını belirten Uraloğlu, şöyle konuştu: “Bildiğiniz gibi gemi inşa sektörü, kaliteli ürünleriyle ülke ekonomisine döviz girdisi sağlayan, katma değeri sağlayan önemli bir kaynak haline geliyor. Bu noktada bizim de Gemi inşa sektörü 94 bin civarında kişiye istihdam sağlıyor. 85 aktif tersanemiz var”. Ülkemiz, 23 gemi geri dönüşüm tesisiyle 2023 yılında gemi tonajı açısından dünyada 4’üncü, Avrupa’da ise lider konumda. Denizlerimizi 7/24 izliyor, yaşamı artırıyoruz. Emniyet, mal ve çevre Bakanlığımız bünyesindeki Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezimizin (AAKKM) sadece arama bölgesi ve Türk kurtarma kapsamında değil, ülkemize ve dünya denizcilik sektörüne hizmet verdiğini gururla belirtmek isterim. Bu tür olayların ardından 2023 yılında 339 olayda 806 kişiyi kurtardık” dedi.
“SEYİR İZNİ BAŞVURUSUNU DİJİTAL’E TAŞIYORUZ”
Abdulkadir Uraloğlu, şunları söyledi: “Doğu Akdeniz’deki etkinliğimizi artırmak amacıyla KKTC’de kurulacak Doğu Akdeniz Gemi Trafik Hizmetleri Sistemi projesini de başlattık. Projemizi 2026 yılında tamamlamayı bekliyoruz. Korunmak için atılan her adım. çevre ve denizler gelecek nesillere daha güvenli bir dünya bırakacaktır.” Çıkaracağımız yeni düzenleme ile limanlarımıza gelen gemilerden “Gemi Emisyon Ücreti” alınmasını ve bu ücretin denizciliğimizin yeşil dönüşümü kapsamında sadece Türk bayraklı gemilerimize destek olarak ödenmesini sağlayacağız. sektör. İlgili yasayı sadece gemiler için değil, liman tesislerimiz için de uygulamayı düşünüyoruz. Yıllardır sürdürdüğümüz Yeşil Liman uygulamasını güncelleyerek emisyonları azaltmayı hedefliyoruz. Bu işlemleri kolaylaştırmak amacıyla deniz turizmi araçlarımızın marinalarda kullandığı kâğıt seyir izni uygulamasının dijital ortama aktarılmasında son aşamaya geldik. Bürokrasiyi azaltın. On binlerce vatandaşımız bu işlemlerini liman başkanlığına başvurmadan internet üzerinden gerçekleştirebilecek. İnşallah bu ay içerisinde sistemi devreye alacağız” dedi.
Konuşmaların ardından dereceye giren denizcilere ödülleri verildi.