Kripto saldırıları haziran ayında %54,2 azaldı. Aylık zarar ne kadar?
Haziran ayında kripto para birimi saldırılarından ve açıklarından yararlanmalardan kaynaklanan net kayıplar, mayıs ayına göre %54,2 azaldı.
Kripto saldırılarından kaynaklanan kayıplar Haziran ayında azaldı
Kripto analiz firması PeckShield’ın verilerine göre, haziran ayında kripto para sektöründe yaklaşık 20 hack olayı rapor edildi ve bunun sonucunda yaklaşık 176 milyon dolarlık net kayıp yaşandı. Bu, bilgisayar korsanlarının 385 milyon dolar kazanmayı başardığı mayıs ayına kıyasla %54,2 gibi önemli bir düşüş.
Peckshield verilerine göre haziran ayının en büyük saldırısı kripto para borsası BtcTurk’te kaydedildi ve hackerlar 100 milyon doların üzerinde kripto varlığını çaldı.
Onchain dedektifi ZachXBT’nin ilk tahminlerine göre kayıplar yaklaşık 55 milyon doları buldu. İkinci en büyük saldırı ise merkezi borsa Lykke’den geldi ve 22 milyon dolarlık kayıpla sonuçlandı. Üçüncü en büyük istismar, merkezi olmayan finansal borç verme (DeFi) protokolü UwU Lend’de meydana geldi ve 19,4 milyon dolar zarara uğradı.
Merkezi borsalar, Haziran ayının en büyük kayıpları listesinde ilk iki sırayı alırken, onu üç DeFi protokolü izledi.
Merkezi borsalar bu çeyrekte bilgisayar korsanları tarafından hedef alındı
Mayıs ayı, hacker saldırılarından kaynaklanan yaklaşık 385 milyon dolarlık net kayıpla 2024’te şimdiye kadarki en büyük kripto para kaybı ayı oldu. En büyük kayıp, 31 Mayıs’ta kripto para borsası DMM’nin özel anahtarının hacklenmesi ve borsadan 305 milyon dolar değerinde Bitcoin (BTC) çalınması sırasında meydana geldi.
Şubat ayında 360 milyon dolar net zarar görülürken, en düşük rakam 60,19 milyon dolarla nisan ayında kaydedildi.
Haziran ayında net açık zararlarında önemli bir düşüş kaydedilse de, 2024 yılının ikinci çeyreğinde zararlar 2023 yılının aynı dönemine göre %115 arttı. 2023 yılının 2. çeyreğinde ise 220 milyon dolar zarar kaydedilirken, 2024 yılının 2. çeyreğinde 572 milyon doların üzerinde zarar kaydedildi.
Çeyrekteki kayıpların çoğu dövize yönelik merkezi saldırılardan kaynaklandı. Bu çeyrekte, merkezi protokollerden ve borsa istismarlarından kaynaklanan kayıplar 401 milyon doları yani toplamın %70’ini oluşturdu.
Merkezi borsalardan kaynaklanan kayıplar bu çeyrekte daha yüksek kaydedildi. Ancak veriler, bu borsalara yapılan tüm saldırıların yalnızca küçük bir kısmının başarılı olduğunu gösteriyor. Bilgisayar korsanları bu çeyrekte merkezi platformlardan yalnızca beş kez yararlanırken, merkezi olmayan protokoller toplam 62 başarılı saldırı kaydetti.