Merkez Bankası Başkanı Karahan açıkladı… Enflasyon tahminleri değişmedi
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, bu yılın 3’üncü çeyreğine ilişkin “Enflasyon Raporu”nu kamuoyuyla paylaştı. Enflasyon tahminlerinde değişiklik yapılmadı ve yıl sonu için %38 seviyesinde gerçekleşti.
Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan’ın açıklamaları şöyle:
Enflasyondaki düşüş süreci öngördüğümüz gibi başladı. Makro göstergeler de bu süreç doğrultusunda ilerlemektedir. Yurt içi talep ikinci çeyrekten itibaren düşüş eğiliminde. Cari açığımız azalmaya devam ediyor. Para politikasına ilişkin kararlı duruşumuz değişmedi. Talep dengesinin güçlenmeye devam etmesini bekliyoruz. Önceki Rapor dönemine göre değişmeyen tek şey para politikasına ilişkin kararlı duruşumuzdur. Kısıtlayıcı para politikamız nedeniyle son dönemde kredi büyümesindeki yavaşlama belirginleşti. 2024 yılında küresel büyümede sınırlı bir artış, 2025 yılında ise daha belirgin bir artış bekleniyor. Enerji fiyatları son dönemde karışık bir seyir izliyor. Merkez bankalarının iskonto süreçlerinde temkinli davranması bekleniyor.
“ÜRETİM AÇIĞININ İKİNCİ ÇEYREKTE AZALDIĞI TAHMİN EDİLİYOR”
İlk çeyrekte büyümede daha dengeli bir talep görünümü gözlendi. Üçüncü çeyreğe ilişkin öncü göstergeler yurt içi talepteki normalleşmenin devam ettiğine işaret ediyor. Kart, ev aletleri ve otomobil satışlarına yapılan harcamalar yurt içi talepteki yavaşlamayı teyit ediyor. Arz koşulları talep beklentileriyle uyumludur. Üretimdeki düşüşün sanayi üretim endeksinin gösterdiği kadar derin olmayacağını öngörüyoruz. Çıktı açığının ikinci çeyrekte daraldığı tahmin ediliyor. Çıktı açığındaki daralmanın üçüncü çeyrekte de devam etmesini bekliyoruz. Çıktı açığı enflasyonla mücadele sürecinin önemli bir bileşeni olacaktır.
“ENFLASYONDA ÖNEMLİ EĞİLİM YAVAŞLAMAKTADIR”
Temmuz ayında yıllıklandırılmış cari açığın 20 milyar dolar civarına düşmesini bekliyoruz. Tüketici enflasyonu beklenen aralıkta kaldı. Enflasyonun ana eğiliminde yavaşlama sürüyor. Enflasyonun ana eğilimindeki yavaşlama tahminlerle uyumlu gerçekleşti. Temmuz ayında temel göstergelerdeki artış manşetlere göre sınırlı kaldı. Kısıtlayıcı para politikasına paralel olarak cari işlemler dengesindeki olumsuz seyrin önümüzdeki dönemde de devam etmesini bekliyoruz. Enflasyonla mücadele sürecinde hizmetlerdeki yavaşlama gecikmeli olarak yaşanıyor. Öncü göstergeler önümüzdeki aylarda kira enflasyonunda düşüşe işaret ediyor. Ana eğilimin yavaşlamasında temel ihtiyaçlar öne çıkıyor. Bazı dayanıklı tüketim mallarının fiyatlarında düşüş görmeye başladık. İncelenen dönemde beklenti eğrisinin aşağı doğru kaydığını görüyoruz. Parasal sıkılaştırmanın beklentiler üzerindeki etkisi yakından takip ediliyor. Enflasyon beklentileri yüksek olmaya devam ediyor ancak düşüyor.
“LİKİTE FAZLASINI STERİLİZE ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ”
Kısıtlayıcı para politikası korunuyor. Parasal aktarım mekanizması makro ihtiyati tedbirlerle desteklenmiştir. Fazla likiditeyi niceliksel sıkılaştırma yoluyla sterilize ediyoruz. Önümüzdeki dönemde diğer para piyasalarında da işlem yapmaya başlayacağız ve fazla likiditeyi sterilize etmeye devam edeceğiz. Finansal koşullardaki katılık devam ediyor. Olası gelişmeleri dikkate alarak likidite koşullarını dikkatle izliyoruz. Ticari kredi büyümesi yavaşladı. Mevduat faizleri TL’ye geçişi sağlayacak seviyede kalacak. Döviz kredilerindeki büyüme yavaşladı. TL mevduatın payı yılsonu hedefimizin üzerinde gerçekleşti. Kredi büyümesinde son dönemde yaşanan gelişmeler finansal koşullardaki sıkılığın enflasyondaki düşüş sürecini destekleyecek düzeyde olduğunu teyit ediyor.
“RİSK PRİMİ ORTA DURUMDA”
Risk primi ılımlı seyrini sürdürüyor. Portföy girişleri ağırlıklı olarak devlet tahvili piyasasında yoğunlaşırken, offshore swap kanalından da girişler gözlenmektedir. Parasal sıkılaştırma süreci rezervlere olumlu yansıyor. Önümüzdeki dönemde jeopolitik gelişmelere bağlı olarak sermaye girişlerinde dalgalanmalar yaşanabilir.
ENFLASYON TAHMİNİ DEĞİŞMEDİ
Enflasyonun 2024 sonunda %38,0 olacağını tahmin ediyoruz. (Önceki %38,0). Enflasyonun 2025 yılı sonunda %14,0’a (önceden %14,0) ulaşacağını tahmin ediyoruz. Enflasyonun 2026 sonunda %9,0 (daha önce %9,0) olacağını tahmin ediyoruz. Enflasyonun orta vadede istikrar kazanarak %5 hedefine yaklaşacağını tahmin ediyoruz. 2024 yıl sonu tahminini etkileyen faktörler birbirini dengeliyor. Para politikasının kısıtlayıcı yönelimi kararlılıkla sürdürülecektir. Enflasyonun yılın geri kalanında istikrarlı bir şekilde gerilemesini bekliyoruz. Mevsimsellikten arındırılmış ortalama aylık enflasyonun yılın üçüncü çeyreğinde %2,5 civarına, son çeyrekte ise %1,5’in bir miktar altına gerilemesini bekliyoruz. Enflasyonun ana eğilimindeki düşüş 2025 yılında da devam edecek.