Güncel Haberler

TCMB: Enflasyondaki düşüş lira mevduatın payındaki artışı destekleyecek

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) blog sayfasında yayınlanan “Mevduat Tercihleri ​​ve Kur Korumalı Mevduat Gelişmeleri” başlıklı analizde, döviz mevduatının son 2 ayda sadece 3,3 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiği görüldü. Döviz korumalı mevduatta (KKM) 14 milyar dolarlık uzlaşmanın milyarlarca dolar arttığı bildirildi.

TCMB Bankacılık ve Finansal Kurumlar Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Fazilet Çavuşoğlu, Hazine ve Kurumsal Operasyonlar Genel Müdür Yardımcısı Cihan Fırat ve Bankacılık ve Finansal Kurumlar Genel Müdürlüğü Uzman Yardımcısı Erinç Menekşe tarafından hazırlanan analiz, Bankacılık Kurumları ve Finans, yayınlandı.

Analizde, son günlerde döviz cinsinden mevduat miktarındaki artışın tasarruf sahiplerinin lira talebinin gelişimine olan ilgiyi artırdığı belirtilirken, döviz mevduat miktarındaki artış ile döviz mevduatı miktarındaki artış arasındaki ilişkinin de arttığı gözlemlendi. KKM bakiye azaltma işlemi ile mevduat veriler ışığında değerlendirilerek tasarruf tercihleri ​​çerçevesinde yorumlandı.

Analiz sonucunda döviz mevduat tutarındaki artışın KKM bakiyesindeki düşüşün hızlanmasıyla uyumlu olduğu ve tasarrufta TL tercihinin devam ettiği bildirildi.

“TÜZEL KİŞİLERİN LİRA PAYI TARİHSEL ORTALAMALARI AŞARAK İSTİKRARLI BİR YOL İZLİYOR”

Mart ayında alınan kısıtlayıcı tedbirler nedeniyle Nisan ve Mayıs aylarında mevduat tercihlerinde hızlı bir şekilde TL’ye doğru kayma yaşandığının vurgulandığı analizde, şu değerlendirmelere yer verildi:

“Döviz mevduat bakiyesi haziran ayı başında 210 milyar dolardan 190 milyar dolara düştü. Bu dönemde gerçek ve tüzel kişilerin lira mevduatlarının payı temmuz ve ağustos aylarında keskin bir artış gösterdi. Gerçek kişiler için lira payı yavaşlasa da devam ediyor. Lira payı tarihsel ortalama seviyelerde kalıyor (Tüzel kişilerin lira payı ise tarihsel ortalamanın (%49) üzerinde, istikrarlı bir seyir izliyor. Krizin nedenleri arasında döviz mevduatlarının artması, yaz aylarında cari fazlanın mevsimsel olarak döviz tevdiat hesaplarını artırabilmesidir. Döviz tevdiat hesaplarındaki artışı tetikleyen bir diğer önemli faktör ise KKM’den çıkış sürecidir. benimsenen politika tedbirleriyle hızlanmaya devam ediyor.”

“KKM’DE ARZ VE TALEBİ AZALTMAK İÇİN TCMB’NİN ALDIĞI ÖNLEMLERDEN SONRA, KKM’DE HESAPLARDAKİ DÜŞÜŞ HIZLANMIŞTIR”

Analizde, TCMB’nin KKM arz ve talebini azaltmaya yönelik aldığı tedbirlerin yanı sıra yerli ve yabancı yerleşiklerin TL varlıklara olan talebinin artması ve iyileşmenin sağlanması sonucunda KKM hesaplarındaki düşüşün hızlandığı belirtiliyor. Mali mevzuat da bu süreci destekledi, KKM yenilemelerinin azalması, KKM bakiyesinin azalmasını teşvik etmesi, vade sonunda lira ve dövize geçişlerin artması, bu gelişmenin TCMB’ninki. düzenleyici beklenti ve hedeflerde bir milyar dolardan fazla düşüş yaşanırken, vade tarihinde tercih edilen döviz veya altın miktarı yaklaşık 4,7 milyar dolar olurken, döviz mevduatları ise 14 milyar dolarlık çözüme rağmen sadece 3,3 milyar dolar arttı. KKM’de. Söylendi.

“SON İKİ AYDA LİRA MEVDUATIN TOPLAM MEVDUAT İÇİNDEKİ PAYI %48,4’TEN %51,8’E YÜKSELDİ”

Toplam KKM ve yurt dışı mevduat incelendiğinde düşüş eğiliminin devam ettiği belirtilen analizde, son 2 ayda TL mevduatın toplam mevduat içindeki payının yüzde 48,4’ten yüzde 51,8’e çıktığı bildirildi.

Analizde, döviz mevduatından lira mevduatına hızlı geçişin ardından KKM’den çıkışın hızlanmasıyla döviz mevduat dengesinin dengede olduğu, takip eden dönemde enflasyondaki düşüşün döviz kurunda artışa yol açacağı belirtildi. Mevduat sürdürüldü. Mevduatın lira cinsinden payı.


Etiketler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu