Ticaret Bakanlığı açıkladı: 889 milyon lira ceza kesildi
Ticaret Bakanlığı olarak hem piyasadaki bozulmaları hem de vatandaşlarımızın mağduriyetini önlemek amacıyla denetimlerimizde toplam 889 milyon TL idari para cezası kesildi.
Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan basın açıklaması şöyle:
Ticaret Bakanlığı olarak adil ve rekabetçi bir iç pazar ve istikrarlı bir iç ticaret ortamı oluşturulurken, tüketici şikayetlerinin giderilmesi amacıyla başta gıda ve temel ihtiyaç sektörü olmak üzere çeşitli sektörlerde yoğun denetim faaliyetleri yürütülmektedir. Bu kapsamda gerekli tüm hukuki ve idari tedbirler hızla alınacaktır.
Bu hassasiyetten hareketle, otomotiv pazarındaki arz-talep dengesizlikleri sonucu ikinci el otomobil satışlarında yaşanan fiyat artışlarının önlenmesi, depolama ve yeni araçlara erişim konusunda alınan makroekonomik önlemlerin yanı sıra, Bakanlığımızca gerekli düzenlemeler hayata geçirilmiştir. Gecikmeden ticaret yapın.
Bu kapsamda motorlu taşıt piyasasında aşırı ve haksız fiyat artışlarının ve stok birikiminin önlenmesi amacıyla 6 ay – 6 bin kilometre düzenlemesi 16 Ağustos 2022 tarihinde yürürlüğe girmiş ve dikkate alınarak 1 Ocak 2025 tarihine kadar uzatılmıştır. Piyasaya olumlu etkisi Sözde pazarlama ve satış kısıtlaması kapsamında bugüne kadar yaklaşık 52 milyon TL idari para cezası uygulanırken, son yılda otomobil bayilerine ve yetkili satıcılara yaklaşık 17 milyon TL idari para cezası uygulandı. galeriler. Ayrıca motosikletler de aynı kuralların kapsamına girmektedir.
Ayrıca, ikinci el motorlu taşıtların, üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen cari satış fiyatının üzerinde reklam yoluyla pazarlanmasına da kısıtlama getirilmiştir. Geçtiğimiz yıl ilgili yönetmeliğe aykırı davrananlara Ticaret Bakanlığı tarafından 90 milyon TL civarında idari para cezası uygulandı.
Öte yandan, ilk tescilli motorlu taşıtların ticaretini yapan yetkili satıcıların, tüketicilerin ilk tescilli motorlu taşıtlara ulaşmasını zorlaştıracak faaliyetlerde bulunması yasaktır. Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından, söz konusu düzenlemeye aykırı faaliyet gösterdiği tespit edilen yetkili perakendecilere istifçilik kapsamında yaklaşık 294 milyon TL, Komite tarafından ise son yılda yaklaşık 219 milyon TL idari para cezası uygulandı. Haksız Fiyatların Değerlendirilmesine Yönelik. Bu bayilerin ikinci el otomobil alım satım yetki belgeleri iptal edildi ve bu firmalara bir yıl süreyle ikinci el otomobil ticareti yapmaktan men cezası verildi.
Ticaret Bakanlığı olarak, özellikle deprem felaketi sonrasında gayrimenkul sektöründe gerçekçi olmayan spekülatif fiyat artışlarının neden olduğu tüketici şikayetlerinin ortadan kaldırılması ve sektörde adil, rekabetçi ve istikrarlı bir piyasa yapısının yeniden tesis edilmesi için çalışmalarımızı titizlikle sürdürüyoruz. Bu alandaki çalışmalarımızda reklam platformlarından aldığımız emlak ilanları üzerinde inceleme ve incelemelerimiz devam etmekte olup vatandaşları mağdur edenlere idari yaptırımlar uygulanmaktadır.
Bu kapsamda konut listeleme fiyatlarında fahiş artışlar yaparak piyasayı ve serbest rekabeti bozan ve tüketiciyi mağdur eden emlak şirketlerine son bir yılda yaklaşık 89 milyon TL idari para cezası uygulandı. Bu denetim çalışmalarına ek olarak Ticaret Bakanlığımız tarafından otomotiv, emlak ve kuyumculuk sektöründe faaliyet gösteren firmalara izin almadan faaliyette bulundukları tespit edilen firmalara yaklaşık 75 milyon TL, geçen yıl ise yaklaşık 72 milyon TL idari para cezası uygulanmıştır. yetki belgesi.
Ticaret Bakanlığı olarak 81 ilimizde fahiş fiyat artışlarına ilişkin denetimlerimiz aralıksız devam ediyor. Bu kapsamda Temmuz 2023’ten bu yana 81 ilde toplam 36.059 firma ve 261.653 ürün kontrol edilirken, uygulamanın yürürlüğe girdiği tarihten bu yana 89.376 firma ve 567.455 ürün kontrol edildi. Haksız Fiyatları Değerlendirme Komitesi toplantılarında inceleme ve denetimlerin değerlendirilmesinin ardından; Kurul, fahiş fiyat artışı nedeniyle bugüne kadar 286 milyon TL, son yılda ise 155 milyon TL idari para cezası verilmesine karar verdi.
Bu noktalarda mağduriyet yaratabilecek her türlü girişime karşı Ticaret Bakanlığı olarak vatandaşlarımızın temel ihtiyaçlarını dikkate alarak iç pazarımızı bozan eylem ve eylemlerle birlikte yürüttüğümüz çalışmalar sonucunda 286 kayıp verdik. Milyon TL, 294 milyon TL başta gıda sektörü olmak üzere fahiş fiyat artışları nedeniyle 457 milyon TL’si otomotiv sektöründe, 121 milyon TL’si gayrimenkul sektöründe olmak üzere yaklaşık 889 milyon TL idari para cezası uygulandı. kuyumculuk sektöründe ise depolama faaliyetleri dahil 25 milyon TL’dir.
Uyguladığımız yaptırımlara ek olarak 29 Mayıs 2024 tarihinde yürürlüğe giren “Türk Ticaret Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”, fiyat manipülasyonları ve istifçilik eylemlerine karşı yaptırımları artırdı. Fiyat sahtekarlığından dolayı verilecek idari para cezasının üst sınırı 1 milyon TL’ye çıkarıldı; İstifçiliğe verilecek idari para cezasının üst sınırı 12 milyon TL’ye çıkarıldı. Hala; Bir takvim yılı içerisinde en az 3 defa stok biriktirenlerin işyerlerinin en fazla 6 gün süreyle kapatılması mümkün hale getirildi.
Ticaret Bakanlığı olarak uyguladığımız idari düzenleme ve denetimler sayesinde iş hayatında adil rekabet ortamını koruyarak istikrarlı ve rekabetçi büyüme sağlıyoruz. Ayrıca vatandaşlarımızın fahiş, manipülatif ve bilerek yapılan fiyat artışlarından etkilenmemesi için 81 ilde denetimlerimizi aralıksız sürdüreceğiz. Bu hassasiyetler ve öncelikler neticesinde Ticaret Bakanlığı olarak ilave tedbirlerin alınması gerektiğinde tereddütsüz uygulanmaya devam edilecektir.