Turkcell ve TÜBİTAK BİLGEM iş birliğiyle Kuantum Teknolojileri Ayna Komitesi kuruldu
Kuantum Teknolojileri Ayna Komitesi, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) himayesinde, Turkcell ve TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (TÜBİTAK BİLGEM) iş birliğiyle kuruldu.
Tukcell’den yapılan açıklamaya göre, Türkiye’nin kuantum teknolojileri alanında uluslararası standartlarda gelişmesini sağlayacak önemli bir işbirliğine imza atıldı. Turkcell öncülüğünde ve TÜBİTAK BİLGEM iş birliğiyle TSE himayesinde kurulan Kuantum Teknolojileri Ayna Komitesi, kuantum teknolojilerinin Türkiye’de geliştirilmesine destek olacak ve dünya standartlarında ülke çapında uygulanabilirliğini sağlayacak.
Komite, Avrupa Elektronik Standardizasyon Komitesi (CEN-CENELEC) ve ‘Uluslararası Standartlar Komitesi’ himayesinde kuantum teknolojileri alanında yürütülen çalışmaları yakından takip ederek, bu anlamda Türkiye’de geliştirilecek yenilikçi teknolojiler için bir yol haritası oluşturmayı hedefliyor. Standardizasyon ve Elektroteknik Komisyonu Organizasyonu (ISO-IEC).
Açıklamada görüşlerine yer verilen Turkcell Ağ Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Vehbi Çağrı Güngör, Türkiye’nin kuantum teknolojileri alanında uluslararası söz sahibi olması gerektiğini vurguladı.
Güngör, ayna komitelerinin uluslararası standartları takip etmeyi, ulusal ihtiyaçlara uyarlamayı ve yerel standartlar oluşturmayı amaçlayan uzman grupları olarak görev yaptığını belirterek, şöyle konuştu: “Türkün ana kurumlarından biri olan TSE çatısı altında oluşturduğumuz bu komite, TÜBİTAK BİLGEM işbirliğiyle üniversiteler, sanayi kuruluşları ve kamu kurumlarıyla birlikte yürüteceklerini “Bu çalışmalarla ülkemizin kuantum teknolojileri alanında öncü rol üstlenmesini hedefliyoruz” dedi.
Teknoloji dünyasının geleceğinde kuantum teknolojilerinin çok önemli bir yere sahip olmasının beklendiğini vurgulayan Güngör, yüksek hassasiyetli ölçümler, güvenli iletişim ve güçlü hesaplama yetenekleri sunan kuantum teknolojisinin gelecekte oyunun kurallarını değiştireceğini bildiğini söyledi. birçok sektör.
Türkiye’nin bilgi birikimi ve mühendislik yeteneğiyle milli ve yerli kuantum teknolojilerinin geliştirilmesini öncelikli hedef olarak gördüğünü belirten Güngör, şöyle konuştu:
“Bu bakımdan Türkiye’nin küresel pazarlarda rekabet gücünü artırmayı ve kuantum teknolojilerinin sunduğu yenilikçi çözümlerle geleceğe hazırlanmayı milli bir mesele olarak görüyoruz. Turkcell olarak öncülük ettiğimiz bu önemli girişim, Türkiye’nin teknolojik gelişiminde bir dönüm noktasını temsil ediyor. Bu alandaki yatırımlarımız “Çeşitli stratejik kurumlarla işbirliklerine devam ederek ülkemize katma değer yaratmanın mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz.”
“TÜRKİYE’NİN KUANTUM TEKNOLOJİLERİNDE ÖNCÜ ROL OLACAĞINA İNANIYORUZ”
TÜBİTAK BİLGEM Başkan Danışmanı Atilla Hasekioğlu ise şunları söyledi: “Turkcell ile birlikte ayna komitesinin oluşturulmasına öncülük eden TÜBİTAK BİLGEM olarak, sahip olduğumuz derin tecrübeyi, elektronik ve kriptografi alanında Ulusal Araştırma Enstitüsü (UEKAE) çatısı altında birleştirerek sektöre katkıda bulunacağız. Ulusal ve uluslararası standartların oluşturulmasıyla Türkiye’nin “Kuantum teknolojilerinde öncü rol üstleneceğine ve uluslararası alanda daha güçlü bir ses olacağına inanıyoruz.”
TSE Başkanı Mahmut Sami Şahin de TSE ayna komitelerinin Türkiye’deki standardizasyon çalışmalarının uluslararası alanda güçlü bir şekilde temsil edilmesini sağladığını vurguladı.
Şahin, şunları söyledi: “Halihazırda 150’den fazla konuda çalışmalarını sürdüren TSE ayna komiteleri, ulusal çıkarlarımızın korunması ve uluslararası standardizasyon süreçlerine etkin bir şekilde katılım sağlanması açısından hayati bir rol oynuyor. Turkcell ve TÜBİTAK BİLGEM ile iş birliği de yenilikçi.” “Amacımız teknolojilerle ilgili standartların oluşturulmasına katkıda bulunmak.” değerlendirmesini yaptı.