Yerel yatırım bankası Misyonundan büyük RWA atılımı
Yatırım bankası Mission Bank, Türkiye’nin ilk banka destekli uçtan uca tokenizasyon platformunu duyurdu. Avalanche (AVAX) ile işbirliği içinde geliştirilen “Mission Tokenization Platform”, finans ve sermaye piyasası oyuncularının ve bankacılık varlıklarının blockchain ağlarına kolayca aktarılmasına olanak tanıyacak.
Platform; Tahvil, Eurobond, yatırım fonları, hisse senetleri ve gayrimenkul gibi birçok yatırım aracını tokenize ederek küçük yatırımcılara likit bir şekilde sunmayı hedefliyor.
Misyon tokenizasyon platformu aynı zamanda yabancı yatırımcıların TL varlıklara erişimindeki döviz oynaklığını ve fiyat risklerini de ortadan kaldıracak. Swiss Taurus Bank, platform için saklama hizmetleri sağlayacak.
Mission Tokenizasyon Platformu’nun duyurulmasının ardından Cointelegraph Türkiye olarak Mission Bank Genel Müdürü Dr. Ömer Halisdemir ile özel bir röportaj gerçekleştirdik. Dr. Halisdemir, ülkemizdeki kripto para düzenlemelerinin tokenize varlıklarla uyumluluğu, işbirlikleri ve gerçek dünya varlıklarının geleceği hakkındaki soruları yanıtladı.
“RWA’ların değeri 2030’da 10 trilyon doları aşacak”
Yakın zamanda Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan kripto para birimi düzenlemesinde gerçek dünya varlıklarına yeşil ışık yakıldı. Tasarı yasalaştığında kuralın olası yansımalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Dijital varlıklar alanında düzenleme yoluyla gerçek dünya varlıklarının tokenizasyonu, satışı ve dağıtımının mümkün kılınması, ülkemizin dijital varlıklar alanında konumlandırılması için iyi bir başlangıçtır.
MiCA düzenlemeleri ile dünya çapında birçok banka kendi tokenizasyon çalışmalarını ve pilot projelerini açıklıyor. Öncelikle tokenizasyona konu olan varlıklar, büyük miktarda başlangıç sermayesi gerektiren yatırım araçlarından oluşuyor. Bunlar sürpriz değil. Tokenizasyon bireysel yatırımcılar için önemli bir eşiktir. Büyük tasarruflara ihtiyaç duymadan her türlü varlığa yatırım yapmayı mümkün kıldığı için küresel ölçekte yatırımcı ilgisi artmaya devam edecek, dolayısıyla bu sektördeki kurumsal ilgi de artacaktır. Gerçek dünyadaki varlıkların değerinin 2030 yılında 10,9 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Bu süreçte reel varlıkların yıllık yüzde 7 oranında büyümesi beklenirken, tokenize varlıklar için bu oran yüzde 60’a kadar çıkıyor. Bu potansiyel için ülkeler ve kurumlar arasında büyük bir yarış başladı. Refleksleri güçlü ülkeler ve rekabetçi düzenlemeleri benimseyip uygulayan kurumlar bu alanda bir adım önde olacak.
Türkiye’nin bu yarışta öne çıkabilmesi için düzenlemelerin miktarı ve tokenize varlıkların ülkemizde saklanabilmesi önemli. Tokenizasyon ve dijital varlık saklama alanında dünyayla aynı dalga boyunda olan bir Türkiye, bölgenin yatırım merkezi olma yolunda güçlü bir konuma gelecektir.
Bu denklemde kripto para sektöründe borsası bulunmayan ve bağımsız bir saklama kurumu olarak konumlanan Mission Bank, tokenizasyon ve depolama alanında gelişen ihtiyaçlara yönelik kapasite yaratıyor. Amacımız Türk varlıklarını mevzuata uygun şekilde tokenize ederek yabancı yatırımcılarla buluşturmak ve ülkemizi bölgesel ölçekte bir yatırım merkezi haline getirmektir.
Avalanche’ı seçmesinin nedeni
Geçen gün hazır olduğunu duyurduğunuz görev tokenizasyon platformunda Avalanche ve Taurus ile ortaklık yaptınız. Gerçek dünya varlıklarını (RWA) tokenleştirme girişimlerinde tercih edilen iki blockchain altyapısı Avalanche ve Ethereum’dur. Avalanche’ı seçmenizin nedenleri nelerdi?
Avalanche, gerçek dünya varlıklarını tokenlara dönüştürme yeteneği ve sürekli güçlenen teknolojik altyapısıyla dünya çapında tercih edilen ve öne çıkan bir blockchain altyapısıdır. Mission Bank gibi Avalanche’ı da tercih etmemizin birkaç önemli nedeni var. Birincisi Avalanche’ın maliyet avantajıyla birlikte hızlı ve etkili çözümler sunmasıdır. Anı yakalarken sermaye piyasalarımızın hızlanması ve bu sayede her düzeyde üst düzey verimliliğin ön planda tutulması gerekiyor. Avalanche’ın sağladığı verimlilik avantajı, bizim ve hizmet verdiğimiz kurumların rekabetçi gelişim sürecine eşlik edecek.
Diğer nedenler arasında Avalanche’ın ölçeklenebilirlik açısından yüksek performansı ve yüksek güvenlikli altyapısı yer alıyor. Tüm bu unsurlar bir araya geldiğinde Avalanche ile kurumların ve yatırımcıların tokenizasyon alanındaki ihtiyaçlarına doğrudan hitap eden bir çözüm geliştirmiş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz.
Taurus ile yaptığımız işbirliği, platformumuzun dijital/kriptografik varlık depolama altyapısını hedefliyor. Bu projeyle dijital varlıkların tokenizasyon ve saklama hizmetlerini iki önemli kurumun becerileriyle entegre ettik. Tasarladığımız uçtan uca yapı sayesinde tokenizasyona konu olan varlıkların ve tokenlerin ülkemizde saklanması mümkün olacaktır.
Blockchain teknolojisinin sınır ötesi özelliği ve yeni düzenlemelerle sermaye piyasası ürünlerimiz yerli ve yabancı yatırımcıların kullanımına daha hızlı ve etkin bir şekilde sunulacak. Bu nedenle önemli bir kaldıraç etkisi olacaktır.
“Kanunların izin verdiği tüm varlıkları hedefliyoruz”
Yabancı sermaye piyasalarında işlem gören bazı büyük şirketlerin hisseleri zaten tokenize edilmiş durumda. Yakın gelecekte platformunuzda Borsa İstanbul endekslerinin tokenlarını veya borsada hisseleri el değiştirecek şirketlerin hisselerini görecek miyiz?
Platformumuzu ve tokenizasyon süreçlerimizi, düzenlemelerin izin verdiği tüm varlıkları tokenleştirme hedefiyle tasarladık. Herhangi bir varlığı tokenleştirmenin ve platformumuza dahil etmenin önünde hiçbir teknolojik engel yoktur. Mission Tokenizasyon Platformunun varış noktasını “varlık kıyma makinesi” olarak tanımlayabiliriz. İlk aşamada Eurobond’ların tokenizasyonuyla başlamaya hazırız. Daha sonra yatırım fonları, yüksek değerli yabancı hisse senetleri, altın ve emtialarla devam edeceğiz. Bu varlıkların tokenleştirilmesi, her büyüklükteki yatırımcının, varlığın tamamına sahip olmadan, elde edilen değer veya gelir artışlarından doğrudan faydalanmasına olanak tanıyacak.
Platformumuz, portföy yönetim firmaları, aracı kurumlar ve aile ofisleri başta olmak üzere finansal ve finansal olmayan kurumların müşterilerine tokenize varlıklar sunmalarını sağlayacak ve bölgeselleşme hedefi olan kurumlar için önemli bir manevra alanı oluşturacaktır.
Tokenizasyon gayrimenkul yatırımının dönüşümünü başlatabilir
Mission Tokenizasyon Platformuna dahil edilecek dünya kaynaklarının kapsamını tarım ürünleri veya benzeri fiziki varlıklara kadar genişletmeyi düşünüyor musunuz?
Biz teraziyi sadece tarım ürünü olarak almıyoruz. Bugün GYO alanındaki hızlı büyümeyle birlikte burada gayrimenkul yatırımı ve geliştirmeye olan ilginin arttığını görüyoruz. Dolayısıyla tokenizasyonun günümüzün arazi, arazi, arsa ve gayrimenkul yatırımları üzerinde dönüştürücü bir etki yaratacağını açıkça öngörüyorum. Yasal temeller ve piyasa dinamikleri oluşana kadar sermaye piyasası ürünlerinin tokenizasyonu önceliğimiz olmakla birlikte, fiziki ve fikri mülkiyet değeri yüksek varlıklar da gelecek projeksiyonumuza dahil edilmektedir.
Gayrimenkul ve tarım kategorilerindeki gerçek dünya varlıklarının tokenleştirilmesi aynı zamanda bu varlıkların depolanmasını, değerlemesini ve gözetimini de kolaylaştıracaktır. Dijital varlık saklama hizmetlerine bu perspektiften bakıyoruz ve paralel olarak depolama ve tokenizasyon alanındaki yeteneklerimizi geliştiriyoruz.
Türkiye’de RWA’lara kurumsal ilgi var mı?
Türkiye’de tokenize varlıklara kurumsal ilgi var mı? Varsa hangi RWA kategorisinde kurumlar tokenizasyona ihtiyaç duyuyor?
Ülke, kurum ve birey olmak üzere her düzeyde geride bırakılmaması gereken bir finansal dönüşüme tanıklık ediyor ve yaşıyoruz. Elbette kurumsal ölçekte finans ve sermaye piyasası kurumlarımız en önemli dönüşüm alanlarından biri olan tokenizasyona çok meraklı. Tokenizasyona tabi varlık kategorileri ve bu yöndeki talepler, düzenlemelerin ve gelişmelerin izin vermesi halinde çeşitlenecektir.
Tokenizasyon platformumuzla bu talebi karşılamaya hazırız. Çözümlerimiz sadece dönemin kurumlarından gelen taleplerine cevap vermeyi değil, aynı zamanda yeni iş alanları yaratmayı ve süreç hazırlığı sırasında oluşturduğumuz nitelikli kapasite ile tokenizasyon hizmetlerinin müşteri tarafında nasıl konumlandırılacağını paylaşmayı amaçlamaktadır. Özellikle yabancı yatırımcıların ilgisini çekmek ve piyasalardaki likiditeyi artırmak açısından büyük bir potansiyel görüyoruz.